Panenské oleje: Majú vplyv na zlepšenie zdravia a výkonnosti imunitného systému
Esenciálne mastné kyseliny sú polynenasýtené omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, ktoré ľudské telo nevytvára a je nútené ich získavať v potrave. Slúžia na produkciu chemických prenášačov (látok podobných hormónom), ktoré sú potrebné pre normálny rast buniek, metabolizmus tukov a cholesterolu, ohybnosť ciev, zrážanlivosť krvi a činnosť mozgu i očí.
Kým omega-6 mastné kyseliny sa vyskytujú v najväčšom rozsahu v rastlinných olejoch, omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou hlavne živočíšnych tiel, predovšetkým morských rýb (napr. tuniak), ktoré sú v našej strave v minimálnom zastúpení. Výnimkou je práve ľan a konope, ktorých semienka sú bohaté aj na omega-3.
Olivový olej
„Z hľadiska humánnej výživy človeka je najznámejším a doslova nenahraditeľným olejom, ktorého dennú konzumáciu v minimálnej dávke 2 polievkové lyžice odporúčam,“ hovorí výživový poradca Tibor Antony.
„Vyskytuje sa v olivách, ktoré sú perfektným zdrojom výživy a olej z nich vylisovaný je bohatý na kyselinu olejovú. Podporuje trávenie, vstrebávanie živín a vylučovanie odpadov, pričom kyselina olejová chráni pred srdcovo-cievnymi chorobami. Chráni tiež pred voľnými radikálmi. Obsahuje látku skvalén, z ktorej sa tvorí tzv. dobrý cholesterol. Chráni tiež pred rakovinou prsníkov a podžalúdkovej žľazy.“
Ľanový olej
Ako hovorí výživový poradca, ľanový olej obsahuje vysoký podiel mastných kyselín omega-3, mnoho horčíka, draslíka, zinku, vitamínov skupiny B, ale aj kvalitnej bielkoviny a látky zvanej lignan, ktoré chránia pred vírusmi, baktériami, plesňami a rakovinou. Tento olej obsahuje až 800-krát viac lignanov ako ostatné semená. V ľanovom oleji sú aj fytoestrogény, pomocou ktorých upravujeme rovnováhu pohlavných hormónov žien.
Púpalkový olej
Vyrába sa zo semien púpalky dvojročnej. Obsahuje kyselinu gama-linolénovú, ktorá obsahuje protizápalové látky. Používa sa pri liečení diabetickej neuropatie, poškodení nervov, liečení ekzémov, alergického ochorenia kože, bolestivej menštruácie, niektorých druhov neplodnosti, reumatickej artritídy, akné, dny a svalových kŕčov.
„Chráni tiež pred kôrnatením tepien, srdcovými chorobami, pred menštruačným syndrómom, roztrúsenou sklerózou a vysokým krvným tlakom,“ dodáva výživový poradca.
Konopný olej
„Konopný olej patrí k výnimočným olejom s extrémne priaznivým pomerom mastných kyselín omega-6 a omega-3. Sú to mastné kyseliny, ktoré sú pre človeka životne nutné. Človek ich potrebuje na tvorbu eikozanoidov – hormónom podobných látok, nutných na kontrolu zápalov v organizme človeka. Konopný olej má extrémne priaznivé účinky.“
Kokosový olej
Pre kokosový panenský olej je typické, že sa skladá prevažne z nasýtených mastných kyselín, ktoré majú krátke a stredne dlhé reťazce. „Tým je dané, že tieto mastné kyseliny sa ľahko vstrebávajú do krvného obehu a pôsobia nielen veľmi kladne na tráviaci trakt, ale aj v celom organizme. Kokosový olej sa ľahko a rýchlo vstrebáva do slizníc, kde pôsobí hydratačne. Tiež ma pozitívny vplyv na pokožku, ktorú omladzuje a obohacuje nielen o vodu, ale o mnohé živiny a súčasne aj o energiu,“ upozorňuje Tibor Antony. „Veľmi dôležité je to, že mastné kyseliny narušujú vonkajší obal vírusov, baktérií, kvasiniek a plesní, ktoré môžu byť pri tom ľahšie zničiteľné bielymi krvinkami.“
„Oleje, teda esenciálne mastné kyseliny, majú výrazný vplyv na zlepšenie zdravotného stavu a výkonnosti imunitného systému človeka. Medzi najzdravšie oleje patria: rybí olej, olej ľanový, konopný, repkový, vlašský, olivový, lieskový, makadamový, mandľový, sójový, kokosový, palmový a na liečbu aj púpavkový, borákový, tekvicový. Ak to finančné možnosti rodiny dovoľujú, konzumujte iba hore uvedené oleje za studena lisované teda panenské. Konzumáciu iných olejov, margarínov a rôznych náhradných tukov, ktorých sú plné regály, neodporúčam,“ dodal na záver výživový poradca.
Tibor Antony je hlavným výživovým poradcom v Košiciach, kde prevádzkuje výživové poradne. Viac ako 20 rokov sa zaoberá jógou a zdravou výživou a jej vplyvom na ľudský organizmus.
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.