Počuli ste o narkolepsii? Spánok sa pri nej stáva väzením
Narkolepsia je označovaná aj ako chorobná spavosť. Ide o stav, pri ktorom človek počas bežného dňa upadá do spánku aj navzdory tomu, že v noci spal dostatok hodín. Ako sa táto vzácna choroba prejavuje a aký je život s ňou? To všetko sa dozviete v článku.
Ako sa prejavuje?
Narkolepsia môže pacientov prepadnúť naozaj kedykoľvek, či už sú na prechádzke, šoférujú alebo s niekým vedú konverzáciu. Aj to je dôvod, prečo si títo ľudia musia dávať obzvlášť pozor a potrebujú veľkú podporu a pochopenie od svojich najbližších. Choroba sa prejavuje zvyčajne medzi 10. až 30. rokom života a vyskytuje sa rovnako u žien aj mužov. Niekoľkominútový nečakaný spánok obmedzuje týchto ľudí v ich bežnom osobnom aj profesionálnom živote.
Prečo vzniká?
Samotný vznik narkolepsie je stále tak trochu záhadou. Teórie od expertov tvrdia, že ide o autoimunitnú reakciu, ku ktorej prispieva aj genetika. Choroba sa často vyskytuje aj u pacientov, ktorí utrpeli poranenia mozgu, mali zápal alebo rakovinu. Ľudia trpiaci narkolepsiou majú často nízku hladinu hypokretínu, ktorý je zodpovedný za riadenie spánku a bdenia.
Život s narkolepsiou
Okrem toho, že ľudia trpiaci narkolepsiou dokážu zaspať kedykoľvek za akýchkoľvek podmienok, nevyhýbajú sa im ani iné poruchy spánku, ktoré sú často súčasťou ochorenia. Nadmerná spavosť, strata svalového napätia, spánková obrna, rôzne spánkové poruchy a dokonca aj halucinácie, komplikujú život spolu s chorobou.
Napríklad halucinácie sa prejavujú zvyčajne pri zaspávaní a človek si pri nich nie je istý, či ide o sen alebo realitu. Pacient môže aj častejšie prežívať spánkovú paralýzu, o ktorej si viac môžete prečítať v samostatnom článku.
Narkolepsiou, podľa stránky zdravie.pluska.sk, trpí každý 500. Slovák a jej typické príznaky sa začínajú prejavovať aj 15 rokov predtým, ako je u pacienta správne diagnostikovaná.
Zdroj: (lekar.sk, SS)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.