Porovnali sme pre vás cestoviny v našom meste
Slnko počas prázdninových dní v ľuďoch niekedy vyvoláva pocit, že sa nachádzajú na letnej dovolenke pri mori, napríklad v takom Taliansku. Tento dojem dokáže umocniť aj príjemné ľahké jedlo, ktorým cestoviny určite sú. Kam sa na ne oplatí zájsť u nás v Košiciach? My sme sa to snažili zistiť.
Spoločne s kolegyňami z tv:naša, Veronikou a Barborou, sme otestovali Spaghetti Bolognese a Carbonara. V Košiciach ich ponúka hneď niekoľko reštaurácií. My sme sa rozhodli zavítať do šiestich z nich. Pravé špagety by mali vzbudzovať autentickosť, ľahkosť a prepojenosť chutí. Každý z nás tejto talianskej špecialite mohol udeliť maximálne desať bodov za celkový dojem. Čo myslíte, bol niekto z nás až taký štedrý?
Andiamo Pizza
OC Aupark
Prvý pohľad na jedálny lístok nám vyčaril úsmev na našich tvárach. Bolo to najmä kvôli nápisu „Používame domáce cestoviny“. Na náš stôl po chvíľke dorazili špagety, na ktorých bolo naozaj vidno, že nie sú kupované v obchode. Za čo si zaslúžili plus niekoľko bodov. Úsmev ale zmizol v okamihu, keď sme sa pozreli na obsah tanierov. Nevkusné servírovanie by odradilo nejedného hladoša. Môj názor sa nezmenil ani po ich ochutnaní.
Pri varení talianskych jedál milujem autentickosť receptov, preto ma až srdce zabolelo pri pohľade na Spaghetti Carbonara, v ktorých bolo toľko smotany, že by ste z nej dokázali jednoducho pripraviť letnú jahodovo – smotanovú tortu. Bolognese boli už na prvý pohľad vodnaté. Preto sa jediným pozitívom stali kúsky paradajok v omáčke. Bohužiaľ, v tomto podniku bol hlavný problém v omáčkach. Nakoniec sme boli radi, že sa presúvame do ďalšej reštaurácie.
Carbonara 6,10€ Bolognese 6,10€
Tomáš: 6 5
Barbora: 6 6
Veronika: 6 5
Primi
Kováčška 2
Do podniku, ktorý už raz vyhral našu ochutnávku v hamburgeroch, sme vstupovali s veľkými očakávaniami. Ponuku jedál v Primi by sme mohli charakterizovať ako stredomorskú. Obavy nastali, keď sme zistili, že na prvom poschodí nie je nikto okrem nás. Musím povedať, že obidve jedlá k nám dorazili krásne naservírované. Mňa osobne potešili domáce cestoviny, dievčatá zas parmezán, ktorý sa tam podáva osobitne. Po prvom súste som zistil, že v Primi sa v cestovinách vyznajú. Boli presne „al dente“. Omáčkam sa nedalo nič vytknúť, boloňská mala prepojené chute a držala krásne na špagetách. Myslím si však, že jej chuť by sa dala ešte vylepšiť. Carbonara síce nebola presne podľa môjho gusta, no chválim dodoržanie receptúry.
Carbonara 6,79€ Bolognese 6,99€
Tomáš: 9 7
Barbora: 7 8
Veronika: 9 9
Olive Pizza
OC Optima/OC Cassovia
V nákupnom centre sme sa snažili nájsť voľný stôl, keďže podnik bol preplnený. Po chvíľke pátrania sa na nás usmialo šťastie a usadili sme sa. Naše žiadosti ale neboli vypočuté, nakoľko boloňská omáčka už bola vypredaná. Čo už. Ochutnali sme aspoň Spaghetti Carbonara. Ale mňa nepotešili ani tie, keďže problém menom smotana sa stal skôr pravidlom ako raritou. Omáčka na nich vyzerala trochu zrazene, čo ale mohol spôsobiť aj syr. Chuť cestovín nebola najdokonalejšia a pravdepodobne ani dĺžka varenia, keďže určite ,,al dente“. Na druhý deň sme teda prišli vyskúšať Spaghetti Bolognese. Pokus dva, neúspešný. Presunuli sme sa do druhej prevádzky Olive Pizza, kde sme ich konečne mohli ochutnať. Toľko cestovania kvôli cestovinám? Po prvom ochutaní som sa divil aj ja. Neboli to najhoršie cestoviny v Košiciach, no od najlepších boli na míle vzdialené. Prekážala mi na nich hlavne nesúdržnosť a vodnatá omáčka.
Carbonara 6,40€ Bolognese 6,50€
Tomáš: 4 4
Barbora: 4 7
Veronika: 5 5
Pizza Cafe Napoli
Hlavná 82
Počul som už veľa chvály na tento podnik, preto som bol zvedavý ako to celé dopadne. Moje predchádzajúce skúsenosti s nie veľmi lahodným jedlom ma na dlhú dobu odradili vojsť do reštaurácie Napoli. Zaujímalo ma, či táto ochutnávka niečo zmení. Čakanie nám rozhovorom spríjemnila obsluha a plné taniere sme mali hneď na stole. Prekvapením bola hlavne boloňská omáčka, ktorá chutila veľmi príjemne. Vyváženosť chutí splnila moje predstavy. K dokonalosti pokrmu ale chýbali domáce al dente cestoviny. Tieto takými rozhodne neboli. Barbore a Veronike zachutili Spaghetti Carbonara. Ich chuť síce bola jemná, čo bolo pravdepodobne spôsobené smotanou. U mňa to však znamená mínus. Najviac ma c cestovinách prekvapila oravská slanina, ktorá určite nie je typickou talianskou surovinou. Sme v dobe, kedy Pancettu (talianska slanina) nájdete aj na pultoch slovenských predajní, preto radím investovať.
Carbonara 6,30€ Bolognese 6,50€
Tomáš: 5 7
Barbora: 7 6
Veronika: 8 6
Pizza Ravenna
Hlavná 58
Veľké sklamanie ochutnávky. Už prázdny podnik neveštil nič dobré, no po ochutnaní cestovín som sa nečudoval. Chuť „boloňskej omáčky“ mi bola od prvého (vlastne aj jediného) sústa povedomá. Asi preto, že jej výrobcu by ste pravdepodobne dokázali identifikovať v regáloch skoro každého obchodu. Alebo v Ravenne dokážu túto omáčku z konzervy tak dobre napodobniť? Carbonara nebola o nič lepšia, zle zvolená slanina a smotana – taká naša klasika. Podniku som udeľoval body s veľkou ľútosťou, ale inak sa nedalo.
Carbonara 5,40€ Bolognese 5,60€
Tomáš: 4 2
Barbora: 7 3
Veronika: 6 4
Pizzeria Palermo
Masarykova 1671/4
Neverili by ste, ako ťažko nájsť kvalitné cestoviny v Košiciach. Nakoniec sme sa rozhodli pre Palermo, ktoré si ľudia skôr spájajú s pizzou. Nečudo. Očakával som, že ochutnávku zakončím skvelým obedom. To som aj urobil hneď po tom, ako som cestoviny v tejto reštaurácii ochutnal, keďže boli dosť oničom. Chuť špagiet Carbonara bola skrytá lepšie ako Pikachu (Pokémon) v mestskom parku. Nevýrazné dochutenie, rozvarené cestoviny, smotana a absencia syra. Dúfam, že som len narazil na kuchárov v zlý deň. Spaghetti Bolognese neboli až tak katastrofálne a dievčatám aj chutili. Mne pokrm prebila silná chuť paradajkového pretlaku alebo pyré. Hoci som očakával čerstvé paradajky. Čo už. Síce sme sa zhodli, že boli svieže, chýbal im však syr a určite to neboli pravé talianske bolognese.
Carbonara 5,40€ Bolognese 5,40€
Tomáš: 3 5
Barbora: 5 8
Veronika: 3 4
Kuchári v košických podnikoch sa ešte majú čo učiť. Používanie kvalitných a autentických surovín je pre talianske kuchyne prvoradé, netreba preto nimi šetriť. Teraz je tá správna doba, aby ste sa prestali len prispôsobovať hosťom a varili im slovenské špagety. Je čas, aby ste začali vzdelávať vašich hostí v gastronómii a oni sa vám, za to určite odvďačia.
Celkové hodnotenie (maximálny počet 60 bodov): 1. Primi 49 bodov 2.Pizza Cafe Napoli 39 bodov 3. Andiamo Pizza 34 bodov 4. Olive Pizza 29 bodov 5. Pizzeria Palermo 28 bodov 6. Pizza Ravenna 26 bodov
Foto: Tomáš Tóth
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.