Poznáme náhrady drahých surovín. TAKTO si ich jednoducho nahradíte
Chcete žiť zdravšie, ale zdá sa vám, že potraviny, ktoré sa prezentujú ako veľmi zdravé, sa predávajú za vysokú cenu? Drahé produkty môžete nahradiť cenovo dostupnejšími alternatívami s rovnakým obsahom vitamínov či minerálov. V tomto článku sa dozviete o piatich produktoch, ktoré dokážu nahradiť drahé ingrediencie.
Avokádo často zohráva hlavnú úlohu v zdravej kuchyni. Avokádo je pochúťka, ktorú si môžete vychutnať v podobe nátierky na toaste, je súčasťou mnohých šalátových dresingov, primiešava sa do smoothies a dokonca aj do zdravých dezertov. Obsahuje mastné kyseliny (olejová, palmitová a stearová), vitamíny A a E, vitamíny skupiny B, K, ako aj horčík, zinok, fosfor, železo, meď. Avokádo však nie je vždy ľahké zohnať – často sú drahé alebo niekedy aj nedostupné. Existuje však množstvo potravín, ktoré ponúkajú podobný počet vitamínov, záleží len na vašej špecifickej kulinárskej potrebe. “Pýre z tekvice alebo maslovej tekvice sú vhodnou alternatívou,” uvádza dietologička Jessica Cording, “podobný pocit v ústach môže poskytnúť aj roztlačený banán alebo orechové či semiačkové maslo.”
Quinoa je semeno z kvitnúcich rastlín čeľade amarantov. Jej semená neobsahujú lepok, a preto je odporúčanou náhradou ryže pre ľudí s neznášanlivosťou lepku. Proso je jednou z najzdravších potravín na svete, ktorá slúži ako krmivo pre ľudí aj zvieratá. Obe sa jednoducho pripravujú a dajú sa ľahko začleniť do niekoľkých jedál, od šalátov až po hlavné jedlá. Analýzou nutričnej hodnoty a zdravotných výhod každej z rastlín pochopíte, prečo potrebujete obe, nie len jednu z týchto úžasných obilnín vo vašej špajzi. Obsahujú veľa bielkovín, malé množstvo lepku, sú bohaté na vitamíny B1, B2, B5, ako aj vitamín PP a stopové prvky – železo, fluór, horčík, mangán, kremík, meď, vápnik, draslík a zinok.
Je ľahké zameniť si tieto dva druhy semienok, rozhodujúca je však chuť, ktorá je odlišná. Chia semianka majú neutrálnu chuť a ľan môže mierne pripomínať orieškovú chuť. Vďaka tomu dokážete chia nenápadne schovať do receptu, zatiaľ čo ľan vynikne o niečo viac. Jednou z kľúčových podobností medzi chia semienkami a ľanovými semienkami je, že „obe majú vysoký obsah vlákniny, bielkovín a zdravých tukov,“ uvádza Seamus Mullen, šéfkuchár Inštitútu kulinárskeho vzdelávania, a zároveň dodáva, že „ľan má mierne vyššie hladiny omega-3 mastných kyselín, zatiaľ čo chia má vyššie hladiny minerálov a vlákniny. “ Ľanové aj chia semienka sa dajú ľahko nahradiť. Stačí ich pomlieť a stanú sa skvelým doplnkom akéhokoľvek pečiva a tiež poslúžia aj ako náhrada vajec.
Olivový olej – Slnečnicový olej
Extra panenský olivový olej má silnú ovocnú chuť a zanecháva hodvábny pocit v ústach. Svetlý olivový olej podlieha väčšiemu spracovaniu ako panenský olivový olej. Má nižší obsah antioxidantov a neutrálnu chuť. Chuťovo slabý a cenovo dostupný slnečnicový olej vyrobený z lisovaných slnečnicových semien je vynikajúcou alternatívou olivového oleja. Má svetlo jantárovú farbu a orieškovú dochuť. Rovnako ako extra panenský olivový olej, aj slnečnicový olej obsahuje zdravú dávku antioxidantov vrátane vitamínu E. Je bohatý na vitamín E a má obzvlášť vysokú koncentráciu alfa tokoferolu.
Gurmáni vedia, že hľuzovky dokážu jedlo značne obohatiť, no pri 6 eurách za gram sú na rozpočet bežného človeka príliš drahé. Ale nebojte sa. Hľuzovkový olej vyrobený vylúhovaním olivového alebo slnečnicového oleja s arómou hľuzovky stojí niekoľkonásobne menej a keď sa použije ako olej na konečnú úpravu, môže produkovať podobné príchute. Vhodnou náhradou hľuzoviek sú aj huby. Skúste použiť hríby, ktoré majú príjemnú korenistú chuť a sú vhodnou surovinou do mnohých jedál.
Kardamóm je korenie používané v škandinávskej, indickej a blízkovýchodnej kuchyni, no keďže je to jedno z najdrahších korení na svete, mnohí z nás si ho jednoducho nemôžu dovoliť kúpiť. Vo svojej pôvodnej podobe je to bylinná vždyzelená rastlina, má bohatú a úžasne korenistú vôňu, jeho chuť je korenisto-sladká s citrusovými tónmi. Našťastie ho môžete nahradiť mletou škoricou alebo kombináciou rovnakých častí škorice a muškátového orieška pre rovnakú korenistú chuť. Škorica má drevitú sladkosť a rozpoznateľnú citrusovú vôňu. Najlepšie sa používa v pečive (koláče, sušienky, koláče), nápojoch a ovocných dezertoch.
Zdroj: (KK)
Odporúčané články
Pre všetkých, ktorí cestujú vlakom po Slovensku, prichádza Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) s prelomovým pilotným projektom. Odteraz budú vnútroštátne cestovné lístky dostupné aj na vybraných pobočkách Slovenskej pošty.
Mesto Košice sa na jar premení na farebnú kvetinovú oázu vďaka jedinečným tulipánom z Holandska. Holandské veľvyslanectvo na Slovensku opäť darovalo mestu špeciálnu odrodu tulipánov nesúcu meno “Slovensko”, ktorú vyšľachtila holandská kráľovská rodina.
Už druhý rok pokračuje kreatívna obnova lavičiek v historickom parku UNLP v Košiciach. Ide o príklad dobrovoľníctva, ktoré môže inšpirovať aj iné komunity či školy.