POZOR! Tieto potraviny sú pre vaše mačky nebezpečné
Väčšina mačiek je vyberavých, no neznamená to, že sa vždy vyhýbajú jedlám, ktoré sú pre nich zlé. Mačky si rovnako ako psy vedia vytvoriť zlozvyk jedenia jedla zo stola či ukradnutia niečoho chutného z kuchynskej linky. Aj keď je väčšina jedál pre mačky bezpečná, niektoré sú pre nich toxické aj v malých množstvách. Prinášame vám preto zoznam niektorých jedál, ktorými by sa mačky nemali stravovať.
Ako zistíte, že je vaša mačka chorá? Potravinová toxicita môže mať rôzne podoby – od podráždeného žalúdka a hnačky až po žltačku, záchvaty a dokonca aj smrť. Avšak dve mačky, ktoré zjedia rovnaké, pre nich nebezpečné jedlo, môžu mať rozdielne reakcie. Ak vaša mačka zje nebezpečnú potravinu, bezodkladne vyhľadajte veterinára a držte ostatné zvieratá od takéhoto jedla čo najďalej. Nesnažte sa v tomto prípade mačku donútiť k vracaniu a nečakajte, čo sa bude diať.
Konzervovaný tuniak
Len máloktorá mačka odmietne konzervovaného tuniaka. Občasná konzumácia by nemala ublížiť, avšak časté jedenie tuniaka v konzerve môže byť veľmi nebezpečné. Príjem konzervovaného tuniaka môže byť pre mačku zdravý, ak predstavuje menej ako 10% z celkového príjmu potravy. Ak by ho bolo viac, mačka môže skončiť s nedostatkom výživy, pretože potrebuje vitamíny a minerály, najmä vápnik, ktoré tuniak neobsahuje.
Navyše spôsobuje nedostatok tiamínu, čo vedie k neurologickým symptómom – nekoordinovanosť, slepota, záchvaty. Okrem toho môže spôsobiť pankreatitídu, poruchy krvácania a choroby dolných močových ciest.
Cibuľa a cesnak
Mačky by nemali jesť jedlo varené s cibuľou alebo cesnakom. Tieto zložky spôsobujú hemolytickú anémiu. Príznaky otravy sa objavia do 24 hodín alebo oneskorene do 7 dní. Mačky môžu prejavovať letargiu, nechuť k jedlu, zvýšenú frekvenciu dýchania, zvýšenú srdcovú frekvenciu, slabosť, zmenu farby ďasien, očí a kože ako pri žltačke, a môžu mať červený až hnedý moč.
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.