Prach a nečistoty nemajú v živote miesto. Ľudia s mysofóbiou nenávidia špinu, patríte medzi nich?
Existuje toľko fóbií, že mnoho z nich vás už ani neprekvapí. Niektoré sú však tak špecifické a špeciálne, že sa nedajú považovať za obyčajné. Iracionálny strach môže ovplyvňovať ľudské životy v mnohých smeroch. Po Vianociach sme vám priniesli článok o ľuďoch, ktorí sa boja Vianoc, vedeli ste, že taká fóbia vôbec existuje?
Mysofóbia je panický strach zo špiny. Nesúvisí iba s viditeľným neporiadkom ale dokonca aj s každou možnou čiastočkou prachu či baktériou. Korene tejto fóbie súvisia s biologickými či psychologickými faktormi ale aj prostredím, v ktorom sa človek nachádza. Mysofóbia sa niekedy nazýva aj germofóbia, čo je v preklade strach z baktérií.
Poznáte obsedanto-kompulzívnu poruchu? Vyznačuje sa obsesiami a nátlakom na myseľ. Stránka Zaujímavý Svet apeluje na to, že táto porucha spôsobuje úzkosť a nepohodu, ktorá zasahuje do bežného života. Veľa ľudí s touto poruchou premýšľa nad tým, že sú kontaminovaní a neustále potrebujú napríklad dezinfekciu. Mysofóbia patrí k jedným z najrozšírenejších typov obsedantno-kompulzívnej poruchy. Jednou z najčastejších činnosti mysofobikov je upratovanie.
(VT)
Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.

