Prach a nečistoty nemajú v živote miesto. Ľudia s mysofóbiou nenávidia špinu, patríte medzi nich?
Existuje toľko fóbií, že mnoho z nich vás už ani neprekvapí. Niektoré sú však tak špecifické a špeciálne, že sa nedajú považovať za obyčajné. Iracionálny strach môže ovplyvňovať ľudské životy v mnohých smeroch. Po Vianociach sme vám priniesli článok o ľuďoch, ktorí sa boja Vianoc, vedeli ste, že taká fóbia vôbec existuje?
Mysofóbia je panický strach zo špiny. Nesúvisí iba s viditeľným neporiadkom ale dokonca aj s každou možnou čiastočkou prachu či baktériou. Korene tejto fóbie súvisia s biologickými či psychologickými faktormi ale aj prostredím, v ktorom sa človek nachádza. Mysofóbia sa niekedy nazýva aj germofóbia, čo je v preklade strach z baktérií.
Poznáte obsedanto-kompulzívnu poruchu? Vyznačuje sa obsesiami a nátlakom na myseľ. Stránka Zaujímavý Svet apeluje na to, že táto porucha spôsobuje úzkosť a nepohodu, ktorá zasahuje do bežného života. Veľa ľudí s touto poruchou premýšľa nad tým, že sú kontaminovaní a neustále potrebujú napríklad dezinfekciu. Mysofóbia patrí k jedným z najrozšírenejších typov obsedantno-kompulzívnej poruchy. Jednou z najčastejších činnosti mysofobikov je upratovanie.
(VT)
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.