PRED 20 ROKMI A DNES: Zmena vizáže Ida Sándor
Košickú módnu návrhárku Idu Sándor poznáme ako vždy upravenú dámu s vycibreným vkusom a krátkym účesom. Pre KOŠICE:DNES zo svojho archívu aj preto vybrala fotku, na ktorej má dlhé vlasy. Spoznali by ste ju?
Za akých okolností vznikla táto fotografia?
Fotografia bola fotená na pozdrav ku stužkovej slávnosti. Mám na nej blúzku, ktorú som si sama ušila.
Koľko máte na nej rokov a čo ste v danom období robili?
Mám tu 18 rokov a bola som študentkou Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach.
Vyskúšali ste v rámci zmeny svojej vizáže niečo uletené?
Na gymnáziu som skúsila studenú vlnu, lebo som veľmi túžila po vlnitých vlasoch. Mala som natenko vytrhané obočie “á la Madonna” a chvíľu som nosila k dlhým vlasom ofinu. Potom na vysokej škole som si vlasy ostrihala a ostala verná krátkym strihom. Dokonca som mala obdobie veľmi veľmi kratučkého strihu vlasov.
Čo bolo najviac v kurze počas vašej mladosti?
Dlhé rozťahané svetre, ktorým som ja nejako neprišla na chuť. Mám z toho obdobia veľmi obľúbené ľanové sako so strapcami a svetlý overal, ktoré aj teraz by boli hitom.
Čo by ste v rámci vizáže nikdy nepodstúpili?
Farbenia vlasov na nejaký šialený krikľavý odtieň. [ad2][/ad2]
Ako sa o seba staráte? Máte svoj pravidelný kozmetický rituál, na ktorý si potrpíte?
V rámci kozmetických procedúr si potrpím na každovečerné odlíčenie tváre a vždy mám upravené nechty, vždy jednofarebným lakom. Po štyridsiatke chodím na pravidelné ošetrovanie pleti a snažím sa sem-tam použiť pleťovú masku aj doma. Milujem rôzne olejčeky na pleť a telo.
Prešli ste si za tie roky aj nejakou vnútornou premenou?
Vekom už vidím mnoho vecí inak a selektujem, čo riešiť, a čo nie. Vnímavosť, ktorú som často nevedela skrotiť, prešla pozvoľna do rovnováhy, ktorá mi rozhodovanie premenila na radosť a motivácia sa stala kyslíkom. Mnoho otázok, ktoré som kládla sama sebe, či idem dobrým smerom, sa premenilo na navigáciu a každý ďalší krok išiel po pevnejšej zemi. Dlho som sa bála otočiť, no keď sa to raz stalo, rozbehla som sa dopredu s nekončiacou radosťou. Neviem, kde je cieľ, ale viem, ktorým je smerom.
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.