PRED 20 ROKMI A DNES: Zmena vizáže Peter Bič
Prvým hosťom v rubrike Pred 20 rokmi a dnes je známy košický muzikant Peter Bič. Zakladateľ skupiny Peter Bič Project si v septembri odniesol z odovzdávania cien OTO v kategórii Hudobná skupina zlatú sošku. Dnes má 45 rokov a už iba spomína na časy spred štvrťstoročia, keď nosil dlhé „háro“, ktoré ho dostávalo do problémov.
Ako vznikla tá fotografia vo vlaku? Čo výstredné ste zhruba pred 20 rokmi nosili alebo v rámci zmeny vizáže vyskúšali?
Fotka vo vlaku je z roku 1996, keď sme začínali s IMT Smile. Vtedy sme chodili vlakom, keďže sme nemali autá a peniaze. Niekedy nastávali vtipné situácie, že sme ráno zaspali, utekali na vlak a za jazdy sme dohadzovali bubny a gitary. Občas niekto nestihol naskočiť, a tak sme ho čakali pol dňa v Bratislave na stanici. Bolo to posledné obdobie s dlhými vlasmi, keďže v tom čase prichádzali skupiny ako Oasis a do módy šli krátke vlasy.
Ešte predtým som bol rocker, metalista a veľmi som sa chcel podobať na spevákov zahraničných kapiel, preto som nosil dlhé vlasy. V škole som mal kvôli tomu veľké problémy a chceli ma vyhodiť. V tom čase boli dlhé vlasy zakázané, považovali sa za niečo rebelské, nevychované.
[ad][/ad]Čo bolo vtedy najväčším trendom?
Najviac trendy boli vtedy účesy, ktoré sa volali poper alebo „na depeš“, teda dlhá ofinka vystrihaná dohora. V tom čase bol aj trend hair metalistov, ktorí mali dlhé blond natupírované vlasy. Ja som napríklad nosil mamin kožuch a jej kožené bundy, čo bolo frajerské. Otec mal čižmy na podpätkoch ešte zo 70. rokov, tak v tom som chodil oblečený a bol na škole iný.
Mám pocit, že som chvíľu aj vytváral nejaký štýl na škole, pretože potom vznikol aj taký silný ročník na konzervatóriu a inšpiroval som veľa muzikantov. Dlhé vlasy vtedy nosili Tomi Okres, Alexander Bárta, Rasťo Kopina, Miro Tásler. To bolo obdobie, keď som na škole formoval svoju prvú kapelu Orphan a všetci títo ľudia tam hrali, takže som ich možno aj trošku ovplyvnil štýlom. Keď sme sa rozpadli, tak na základe toho vzniklo IMT Smile.
Ako sa staráte o svoj zovňajšok? Nejaké kozmetické rituály?
Nechcem povedať, že sa o seba nestarám, dbám na svoj vzhľad. Nemám však žiadny taký rituál a ani nechodím pravidelne ku kaderníkovi alebo barberovi. U barbera som dokonca ani nikdy nebol. Keď ráno vstanem a nejako tie vlasy vyzerajú a dá sa to nejako upraviť, tak to upravím, ale v zásade je mi to jedno.
Prešli ste si za tých 20 rokov aj nejakou vnútornou premenou?
Samozrejme, človek sa stále vyvíja a učí. Hlavná zmena, ktorá prišla, odkedy som študoval na konzervatóriu – bol som veľmi namyslený. Bol som mladý rebel, mal veľké ego a bol na to aj patrične pyšný. Teraz sa snažím byť pokorný a naučila ma tomu aj práca, ktorú robím. Je ťažké sa udržať 20 rokov v hudobnom biznise. Vždy som sledoval iných ľudí, ako dopadli, ako ich to poznačilo a aj ich okolie. Učil som sa na základe chýb druhých. Videl som rôzne tragédie a pády ľudí len preto, že mali veľké ego. To ma naučilo pokore.
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.