PRED 20 ROKMI A DNES: Zmena vizáže Peter Kalmus
Peter Kalmus (67) zavše pôsobí, akoby sa zmenou vizáže živil. Venuje sa výtvarnému umeniu a umeleckým performance. Jeho diela vystavuje Slovenská národná galéria. Prezradil nám, že patrí medzi tých, ktorý má svoju fotku aj z rakve. Pochádza z Piešťan, desaťročia žije a tvorí v Košiciach.
Za akých okolností vznikla tá staršia fotografia?
Človek v mojom veku pomaly stráca pamäť. Ale na tú fotografiu si spomínam úplne presne. Vznikla v roku 2008 v šatni zvolenského Klubu železničiarov. Počas festivalu Víkend atraktívneho divadla som s prezidentom Václavom Havlom urobil krátky rozhovor. Pripili sme si domácou slivovicou. Keď pán Havel vychádzal zo šatne, povedal: “Kluci, je úžasná… co jsem nedopil, nalejte zpátky do lahve.“ Ponúkol som sa, že mi bude veľkou cťou dopiť po prezidentovi. A hodil som ju do seba s pôžitkom.
Čo najviac uletené ste v rámci zmeny vizáže vyskúšali?
U nás považujeme mnohé veci za extrém. Aj preto viac ako 20 rokov pracujem na cykle umeleckých fotografií. Jedná sa o moje portréty. Raz som pankáč, inokedy rabín, Ind či moslim. Na jednej mám dokonca polovicu tváre ženskú a druhú mužskú, s fúzami. Najbizarnejšia bola asi séria fotografií popradského študenta, ktorý ma v rámci maturitnej práce nafotil v obradnej sieni košického cintorína – ležiaceho v truhle.
Čo bolo najviac v kurze počas vašej mladosti?
Chvalabohu som z generácie, ktorá zažila možno poslednú revolúcie vo svete – láskou, mierom, hudbou, literatúrou atď. Súčasťou hippies boli aj zmeny imidžu. Čo sa dnes považuje za nenormálne, transvestitizmus a iné, bolo v tej dobe normálne. Ja som zamlada okrem dlhých vlasov skúšal punkový účes aj trvalú a vlasy som si farbil. Pred rokom som sa zase kvôli korone a rúškam prestal holiť aj strihať.
Aký extrém by ste nikdy nepodstúpili?
Asi sa už nedám potetovať. Hlavne ženské telo je krajšie bez farebných obrázkov. Mám dojem, že je príjemnejšie bozkávať čistú voňavú pokožku než vytetovanú ružu a rybu. A nenosím piercing. Hoci náušnice v rámci niektorých performance áno. Neodsudzujem nikoho a nič. Mnohých potetovaných muzikantov s piercingom dokonca obdivujem. Ja si radšej vychutnám jedlo bez korálikov v puse a vysmrkám sa bez želiezok v nose. Samozrejme, nechcel by som oplešivieť. Keď sa pred mnohými rokmi Micka Jaggera opýtali, aký by bol preňho dôvod na samovraždu, odpovedal, že plešina.
Vyskúšali ste nejakú kozmetickú procedúru alebo máte svoj pravidelný kozmetický rituál?
V tom som konzervatívny. Môj pravidelný rituál je momentálne kvôli brade pozastavený. Inak trval vyše 60 rokov. Odmalička som verný jednému kozmetickému krému a lacnému šampónu, ktorý stál korunu a predával sa v skle. Teraz je v plaste ako brezový aj vaječný. Ja používam tmavý. Mám však pocit, že najlepšia kozmetika je tá, keď človek skočí do vody a potom vyjde von.
Prešli ste si za tých trinásť rokov aj nejakou vnútornou zmenou?
Vnútorne zmenou prechádzam denne. Napríklad teraz, v tejto dobrovoľno-nedobrovoľnej izolácii. Stále som si myslel, že platí porekadlo o stareckej múdrosti. Vekom dospievam k názoru, že jediná životná múdrosť je mladosť.
(TK)
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.