Pred 95 rokmi z Hanisky letelo do éteru prvé slovenské rozhlasové vysielanie
Dejiny rozhlasového vysielania na Slovensku sa začali písať pred 95 rokmi v decembri 1925. Košickí poštoví technici a úradníci vtedy spustili v neďalekej Haniske úspešný pokus o túto technickú novinku.
Podľa slov Mariána Gladiša z Filozoficke fakulty UPJŠ v Košiciach sa po prvom vysielaní vôbec z Pittsburgu v USA začala história rozhlasu v bývalom Československu v roku 1923.
[ad][/ad]Krátko pred Vianocami o dva roky neskôr, presne od 20. do 22. decembra, využili pracovníci Riaditeľstva pôšt a telegrafov v Košiciach rádiotelegrafickú a rádiotelefonickú ústredňu v budove odvtedy nazývanej Radiov v Haniske (viď foto) a začali odtiaľ vysielať propagačné vysielanie na rádiofóniu, ako sa táto technická novinka vtedy nazývala.
Keďže na východnom Slovensku v tom čase nebola žiadna vysielacia stanica, prispôsobili si na to vysielač určený na riadenie leteckej prevádzky na trase Praha – Košice – Moskva.

Vysielač z Nemecka
„Zo zachovaných svedectiev priamych účastníkov prvého pokusného vysielania vieme, že išlo o nemecký vysielač Telefunken s výkonom 10 kilowattov. Mal veľmi jednoduché zariadenie, a preto naši technici nemali problém s jeho úpravou. Československo ho získalo od Nemecka z reparácií po prvej svetovej vojne. V Haniske pri Košiciach dokonca vysielač v rámci náhrad za vojnové škody stavali montéri z Berlína,“ približuje M. Gladiš.
V určený deň sa na frekvencii, na ktorej vysielala Budapešť, ozvala slabo počuteľná reprodukovaná hudba a o desiatej prišlo na rad prvé hlásenie: Haló, rádio Košice – Haniska!
Počuli ich až v Poľsku
„Vysielanie bolo spočiatku technicky na nízkej úrovni, dokonca vraj bolo problémom rozpoznať, či práve hovorí muž alebo žena. Do éteru hrala opereta Johanna Straussa Netopier a árie z opery Veselé panie windsorské z druhej strany platne. A keďže to bola najlepšia gramoplatňa, akú vtedy mali, neustále ju obracali z jednej strany na druhú,“ opisuje vysielanie M. Gladiš.
Nadšenci rozhlasového vysielania vyzývali poslucháčov, aby im dali vedieť, kde všade je ich vysielanie počuť. Spätnú väzbu dostali dokonca až z Poľska od istého šľachtica, ktorý im telegramom oznámil, že ich počuje veľmi dobre.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Návrat do práce po materskej či rodičovskej dovolenke pre mnohé Slovenky znamená nielen osobnú, ale aj ekonomickú výzvu. Podľa prieskumu 365.bank sa až takmer polovica žien po návrate do zamestnania ocitá na rovnakej platovej úrovni ako pred odchodom na materskú, no tretina zarába menej. Vyšší príjem po návrate uviedlo len 15 % opýtaných.

