Príbeh sokolieho priateľstva
Príbuzných si nevyberáme, ale priateľov áno. Platí to niekedy aj v ríši zvierat. U cicavcov je priateľstvo s človekom pomerne obvyklé, ale medzi dravými vtákmi nie. Jozef Mihók z Košíc je jeden z mála, ktorý sa môže pochváliť, že sa roky priatelil so sokolom rárohom.
„Krúžkoval som ho ešte ako mláďa na hniezde,“ hovorí ornitológ o vzťahu dravca s človekom. „Číslo na krúžku mal 111. Prišiel som na to náhodou asi po piatich rokoch, keď som zbadal už dospelého sokola s krúžkom, že je odo mňa. Bol som zvedavý, ako sa mu darí.“
Priateľstvo neprišlo len tak samé od seba. Dravce sú nedôverčivé. Pán Mihók nikdy nechodil za sokolom s prázdnymi rukami. Mäsové pochúťky postupne prelomili ľady a vták púšťal Jozefa čoraz bližšie. Prestal sa báť, že by mu mohol ublížiť.
„Trvalo to nejaký čas, kým mi dovolil prísť k sebe na menej ako dva metre, ale odvtedy sme boli priatelia. Neskôr mi ukázal svoju rodinu, ktorú vyviedol z hniezda. Kŕmil som ich aj spoločne, ale rovnaký vzťah ako s ich otcom sa už nevytvoril.“
Sokol pravidelne vysedával na stožiari vysokého napätia a pozeral do diaľky smerom, odkiaľ ornitológ zvykol prichádzať. Pozoruhodné je, že tak robil aj v čase, keď Jozef nebol niekoľko mesiacov doma v Košiciach. Trpezlivo čakal na svoj prídel holubieho mäsa zo známych rúk. Potom stačilo, že zbadal obrysy jeho auta a už letel v ústrety.
Nič na tomto svete však netrvá večne. Jedného dňa sokol rároh na svojom obvyklom mieste nebol. Nepriletel ani ďalší deň a už nikdy. Zrejme sa niekde naplnil jeho osud a nebola to staroba, ktorá ukončila jeho život. Spomienky v duši priateľa však zostali. Navždy.
Foto: Jozef Mihók
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.