Pribudli dni s tropickými teplotami, zaznamenaná bola aj tropická noc
Na Slovensku pribudli dni, keď dosiahla teplota cez deň tropické hodnoty, teda viac ako 30 stupňov Celzia. Zaznamenaná bola aj tropická noc, kedy minimálna teplota vzduchu neklesla pod 20 stupňov Celzia.
V rámci klimatologického zhodnotenia minulého týždňa o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.
Napríklad v Hurbanove zaznamenali od 27. júna do 5. júla celkovo päť tropických dní, rovnakú situáciu zaevidovali aj na letisku v Bratislave.
„V Nitre mali v rovnakom čase o jeden tropický deň menej a v Dudinciach bolo v tomto deväťdňovom období tropických dní až šesť,“ približuje SHMÚ. Pre porovnanie, na rozhraní júna a júla pribudli v Trebišove na východnom Slovensku „len“ dva tropické dni.
Meteorologické sucho
Tropickú noc zaregistrovali meteorológovia na meteorologických staniciach v Bratislave na Kolibe, v Nitre a v Dudinciach.
Čo sa týka meteorologického sucha, extrémne vlhko je v Boľkovciach, Gánovciach, Podolínci, Košiciach, Michalovciach, Milhostove a Somotore. Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Hurbanove, a to okolo mínus 60 milimetrov. Deficit zrážok okolo mínus 50 milimetrov je aj v Rimavskej Sobote a na Telgárte.
(TASR)
[ad][/ad]
Odporúčané články
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.

