Prieskum: Úplných podporovateľov a odporcov plošného testovania je takmer rovnako
Skupina úplných podporovateľov a odporcov plošného testovania na COVID-19 je približne rovnaká. Vyplýva to z novembrového prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý sleduje postoje Slovákov od začiatku pandémie.
Na otázku, či s celoplošným testovaním respondenti súhlasia alebo nesúhlasia, sa 22,9 percenta respondentov priklonilo k odpovedi, že úplne súhlasia, 21,5 percenta opýtaných súhlasilo. K jednoznačnému názoru sa nevedelo prikloniť 20,6 percenta, 13,2 percenta nesúhlasilo a 21,8 percenta rozhodne nesúhlasilo.
[ad][/ad]Potrebná je jasnejšia komunikácia
„Na Slovensku existuje približne pätina obyvateľov, ktorá nemá jasný názor na opatrenie v podobe celoplošného testovania na koronavírus. Je dôležité, aby vláda či iné inštitúcie dokázali jasnejšou, predvídateľnejšou a konzistentnejšou komunikáciou vysvetliť obyvateľom dôležitosť opatrení a tak zabezpečili ich pochopenie a zvýšili ochotu v ich dodržiavaní,“ uviedla Barbara Lášticová z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV.
Z prieskumu tiež vyplýva, že medzi najväčších zástancov plošného testovania patria voliči OĽANO, z ktorých 62 percent s ním rozhodne súhlasí a tiež voliči strany Za ľudí, z ktorých 39,5 percenta rozhodne súhlasí s testovaním.
Naopak s plošným testovaním najmenej súhlasia voliči ĽSNS, ide o 49,4 percenta, ktoré s ním rozhodne nesúhlasí. Ďalej ide o voličov strany Smer-SD, konkrétne 37,7 percenta s ním rozhodne nesúhlasí. V rámci voličov strany Hlas -SD s celoplošným testovaním rozhodne nesúhlasí 33 percent.
Prieskum sa realizoval v období od 29. októbra do 4. novembra 2020 na vzorke 1 000 ľudí.
(TASR)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Pred Nežnou revolúciou sme na väčšinu tovarov a služieb robili dlhšie, dožívali sme sa menej rokov a výrazný rozdiel je aj v ponuke, z ktorej si môžeme vyberať. Napriek tomu prežíva mýtus, že dnes sa žije horšie než v roku 1989.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.

