Prišiel čas medoviny. Kde v centre chutí najlepšie?
Jedným z najobľúbenejších spôsobov zimného zahrievania sa je medovina. Objavili sme prevádzky, v ktorých vám bude zaručene chutiť najviac.
December. Mesiac, v ktorom sa tešíme na sviatky, voľné dni, aj na príjemné chvíle strávené v meste. A to vďaka vianočným trhom na Hlavnej ulici. Priateľská atmosféra, rytmická hudba s textami, ktoré pozná skoro každý. Stretnutia plné lásky, kamarátstiev, výborného jedla a pitia.
Najobľúbenejším ponúkaným sortimentom sú horúce nápoje. Víno so škoricou a klinčekmi, biele a červené, obľúbená medovina od rôznych výrobcov. „Nebíčko“ v ústach.
Ponúk je už toľko, že si nevieme vybrať, pri ktorom stánku sa necháme obslúžiť. Ten svoj pravý „orechový“ si nájdeme často až vtedy, keď trhy končia. My sme však podnikli malé ochutnávky a máme pre vás tipy na skutočne vydarené chute. Nechajte sa inšpirovať.
Medovina od včelára
Drevený stánok s názvom Košická medovina patrí Petrovi Kondášovi, ktorý vyrába rôzne včelie produkty. Každoročne na trhoch okrem medoviny predáva peľ, propolis a jeho špecialitou sú medy s pridanými chuťami. Škoricový, kakaový či zázvorový a tohtoročnou novinkou je med s lieskovými orechmi. Skutočne pestrý sortiment, aký bežne v obchodoch nekúpite. Ich ceny sú prístupné a balenia naozaj krásne. Môžu preto poslúžiť tiež ako darček, najmä ak dbáte o zdravie svojich blízkych.
Rozšírená je v tomto stánku aj ponuka obľúbeného horúceho nápoja. Na výber je sladká, horká a zázvorová medovina. Základom je sladká a po jej dochutení horcom vznikne horká. Podľa slov košického včelára je najobľúbenejšou zázvorová, ktorú si väčšina rada dochutí citrónom. Musíme priznať, že práve tento druh vyhovuje aj tým, ktorým nápoj z medu príliš nevonia. Jeden deciliter každej z nich vás vyjde na 1 euro. Môžete si tiež zakúpiť fľaškové balenia a vychutnávať si medovinu aj v teple domova.
Na svoje si prídu i deti, tehotné ženy alebo vodiči, ktorí chcú zažiť atmosféru trhov naplno. Detská a šoférska medovina neobsahujú alkohol, no napriek tomu nestrácajú na kvalite. Za jedno deci v tomto „virgin“ prípade zaplatíte 60 centov. Horúci nápoj dostanete v termo poháriku z penového polystyrénu, takže to vaše ruky zvládnu aj bez rukavíc. Milá obsluha vás obohatí aj o poznatky o vzácnych liečivých včelých produktoch a zasvätí do výroby medoviny. Tento stánok nájdete otvorený rovnako ako ostatné v rámci vianočných trhov na Hlavnej ulici, od 9. do 21. hodiny.
Vychutnávajte v teple
Okrem stánkov sú súčasťou trhov aj okolité podniky, do ktorých sa radi chodíme zahriať. Jedným z takých je Bistro Planet na Hlavnej 108 oproti malému Tescu. Aj na tomto mieste môžete stráviť čas v teple a pritom si vychutnať horúcu medovinu. A to nie hocijakú, ale trnavskú, ktorá ako prvá na svete získala zlaté medaily na oboch najväčších súťažiach Apimondia a Mazer Cup. Vyrobená je z kvetového medu a jemne doladená je extraktom z bylín a korenín. Jej ďalšie dochucovanie by bolo preto zbytočné.
Okrem ľahkej a sladkej chuti vás očarí vôňou a pohármi, v ktorých sa podáva. Vločky a hviezdičky kráľovsky modrej farby ulahodia vášmu zraku a tak môžete medovinu z Bistro Planet vnímať viacerými zmyslami. Poháre tu opäť nie sú papierové, ale polystyrénové, a tak vás horúci nápoj nepopáli. Cena za jedno deci v Bistro Planet je 99 centov, čo je najnižšia cena vrámci vianočných trhov.
Bonusom medoviny v tomto interiéri je okrem tepla široký výber dobrôt, slaných i sladkých. Odporúčame dať si domáce koláče, ktoré sa pripravujú v „zákulisí“ prevádzky a k vám sa dostanú vždy čerstvé. Ochutnať môžete šišky, štrúdle, donuty či iné dobroty. Ak zájdete o dvere ďalej, v Alcohol Planet si môžete zakúpiť obľúbenú trnavskú medovinu aj v krásnych darčekových baleniach.
Veľkou výhodou prevádzky Bistro Planet je otváracia doba. Medovinu si v tomto prípade môžete vychutnávať od 8.00 do 4.00.
Tradičná medovina sa vyrába len z medu a vody, bez akýchkoľvek pridaných príchutí. Práve preto je to najcennejší druh a zvyčajne aj najdrahší. Dnes nám však chutí aj bylinná alebo korenená, napríklad s prídavkom zázvoru, škorice či klinčekov.
Je dosť možné, že by sa na našich košických trhoch cítili ako doma aj Asterix a Obelix. Málokto totiž vie, že medovina bola prvým alkoholickým nápojom na svete. Známa bola tiež ako medovica alebo medovec. Pili ju už starovekí Egypťania, Gréci i Rimania.
Postupne tento medový nápoj z trhu vytlačilo pivo a víno. Dnes si ho však môžeme vychutnávať v plnej chuti a kvalite, rovnako ako kedysi.
Blahodarné účinky medového nápoja
Pokiaľ medovinu konzumujeme s mierou a rozumom, môže byť pre náš organizmus prospešná:
- udržiava vitalitu a duševnú silu
- podporuje prekrvenie a látkovú premenu
- reguluje hladinu cholesterolu
- obsahuje antioxidanty a posilňuje imunitu
- odporúča sa piť 1 dcl denne
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.