Prvý rozhlas v Košiciach oslavuje 91 rokov
História slovenského rozhlasu v Košiciach sa začala písať 17. apríla 1927. Pravidelné rozhlasové vysielanie bolo spustené v provizórnom štúdiu v dome na rohu Poštovej a Hradbovej ulice.
Program vysielania pozostával z prednesu poézie, prednášky, rozprávok a niekoľkých skladieb. Prvé rozhlasové pokusy sa na východnom Slovensku objavili už v roku 1925. Košickí poštoví technici v predvečer Vianoc 1925 prispôsobili potrebám rádiofónie poštový rádiotelegrafický vysielač v Haniske.
Pravidelné vysielanie z metropoly východu
O rok na to svoje experimenty zopakovali. Vedenie Radiojournalu v českej Prahe napokon súhlasilo so začatím rozhlasového vysielania vo východoslovenskej metropole. Prvým (externým) šéfom sa stal Vojtěch Měrka. Pod vedením tohto profesora obchodnej akadémie presne dnes pred 91 rokmi sa z provizórneho štúdia začalo pravidelné vysielanie z Košíc. Koncesionári na východnom Slovensku ho mohli počúvať každý večer a v nedeľu aj predpoludním. Program mal tri hodiny a pozostával z prednášky či napríklad prednesu poézie. V sobotu bola jeho súčasťou rozprávka pre deti a niekoľko hudobných skladieb.
[ad][/ad]Relácia pre mládež
Poslucháči chceli, aby sa program rozširoval, no nebolo to možné, pretože rádiotelegrafický vysielač v Haniske slúžil predovšetkým potrebám pošty. Pobočka v metropole východu dostala k dispozícii riadny rádiofonický vysielač až v roku 1928. Košický rozhlas stojí aj za vznikom pravidelnej sobotňajšej dramatickej relácie pre mládež. Prvou hrou sa 28. októbra 1927 stala bábková hra Ludmily Tesařovej Vodníkova Hanička. Náboženské vysielanie sa začalo 20. novembra 1927 odvysielaním omše z košického Dómu svätej Alžbety a vysielanie pre školy odštartovalo 28. októbra 1928.
(ML, TASR)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.