Prvý rozhlas v Košiciach oslavuje 91 rokov
História slovenského rozhlasu v Košiciach sa začala písať 17. apríla 1927. Pravidelné rozhlasové vysielanie bolo spustené v provizórnom štúdiu v dome na rohu Poštovej a Hradbovej ulice.
Program vysielania pozostával z prednesu poézie, prednášky, rozprávok a niekoľkých skladieb. Prvé rozhlasové pokusy sa na východnom Slovensku objavili už v roku 1925. Košickí poštoví technici v predvečer Vianoc 1925 prispôsobili potrebám rádiofónie poštový rádiotelegrafický vysielač v Haniske.
Pravidelné vysielanie z metropoly východu
O rok na to svoje experimenty zopakovali. Vedenie Radiojournalu v českej Prahe napokon súhlasilo so začatím rozhlasového vysielania vo východoslovenskej metropole. Prvým (externým) šéfom sa stal Vojtěch Měrka. Pod vedením tohto profesora obchodnej akadémie presne dnes pred 91 rokmi sa z provizórneho štúdia začalo pravidelné vysielanie z Košíc. Koncesionári na východnom Slovensku ho mohli počúvať každý večer a v nedeľu aj predpoludním. Program mal tri hodiny a pozostával z prednášky či napríklad prednesu poézie. V sobotu bola jeho súčasťou rozprávka pre deti a niekoľko hudobných skladieb.
[ad][/ad]Relácia pre mládež
Poslucháči chceli, aby sa program rozširoval, no nebolo to možné, pretože rádiotelegrafický vysielač v Haniske slúžil predovšetkým potrebám pošty. Pobočka v metropole východu dostala k dispozícii riadny rádiofonický vysielač až v roku 1928. Košický rozhlas stojí aj za vznikom pravidelnej sobotňajšej dramatickej relácie pre mládež. Prvou hrou sa 28. októbra 1927 stala bábková hra Ludmily Tesařovej Vodníkova Hanička. Náboženské vysielanie sa začalo 20. novembra 1927 odvysielaním omše z košického Dómu svätej Alžbety a vysielanie pre školy odštartovalo 28. októbra 1928.
(ML, TASR)
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.