Prvý rozhlas v Košiciach oslavuje 91 rokov
História slovenského rozhlasu v Košiciach sa začala písať 17. apríla 1927. Pravidelné rozhlasové vysielanie bolo spustené v provizórnom štúdiu v dome na rohu Poštovej a Hradbovej ulice.
Program vysielania pozostával z prednesu poézie, prednášky, rozprávok a niekoľkých skladieb. Prvé rozhlasové pokusy sa na východnom Slovensku objavili už v roku 1925. Košickí poštoví technici v predvečer Vianoc 1925 prispôsobili potrebám rádiofónie poštový rádiotelegrafický vysielač v Haniske.
Pravidelné vysielanie z metropoly východu
O rok na to svoje experimenty zopakovali. Vedenie Radiojournalu v českej Prahe napokon súhlasilo so začatím rozhlasového vysielania vo východoslovenskej metropole. Prvým (externým) šéfom sa stal Vojtěch Měrka. Pod vedením tohto profesora obchodnej akadémie presne dnes pred 91 rokmi sa z provizórneho štúdia začalo pravidelné vysielanie z Košíc. Koncesionári na východnom Slovensku ho mohli počúvať každý večer a v nedeľu aj predpoludním. Program mal tri hodiny a pozostával z prednášky či napríklad prednesu poézie. V sobotu bola jeho súčasťou rozprávka pre deti a niekoľko hudobných skladieb.
[ad][/ad]Relácia pre mládež
Poslucháči chceli, aby sa program rozširoval, no nebolo to možné, pretože rádiotelegrafický vysielač v Haniske slúžil predovšetkým potrebám pošty. Pobočka v metropole východu dostala k dispozícii riadny rádiofonický vysielač až v roku 1928. Košický rozhlas stojí aj za vznikom pravidelnej sobotňajšej dramatickej relácie pre mládež. Prvou hrou sa 28. októbra 1927 stala bábková hra Ludmily Tesařovej Vodníkova Hanička. Náboženské vysielanie sa začalo 20. novembra 1927 odvysielaním omše z košického Dómu svätej Alžbety a vysielanie pre školy odštartovalo 28. októbra 1928.
(ML, TASR)
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.