Psychické zdravie je čoraz viac podstatná téma, viete kedy je čas obrátiť sa na psychológa?

Každý z nás sa môže ocitnúť v situácii, keď bude mať pocit akoby sa mu rúcal svet. Tento stav netreba brať na ľahkú váhu. V spoločnosti dlhodobo panovala stigma, že návšteva psychológa je len pre tých, ktorí nie sú schopní pokračovať vo svojom živote ďalej. To však nie je pravda, pokiaľ chcete bojovať so svojimi vnútornými problémami, určite nie je na škodu vyhľadať odbornú pomoc.
Rozhodnutie navštíviť psychológa často nebýva jednoduché. Predchádza mu dlhé uvažovanie a analyzovanie svojich problémov. Množstvo ľudí nepovažuje svoje problémy za dostatočne závažné alebo sa o nich bojí rozprávať. Pokiaľ ale cítite, že by vám toto “zariskovanie” mohlo, čo i len trochu pomôcť, viac neváhajte.
Psychológ vám môže pomôcť viacerými spôsobmi. Niekomu môže pomôcť už len to, že sa vyrozpráva nezainteresovanej osobe. Odborník vám síce nedá odpovede na vaše otázky, ale dokáže vás naviesť správnym smerom aby ste tie odpovede začali hľadať sami.
Zanedbávanie psychického zdravia je rovnako zlé ako zanedbávanie toho fyzického. Preto nepotláčajte svoje pocity, strachy alebo traumy, ktoré si so sebou často nesieme celý život. Takéto popieranie svojich problémov môže v budúcnosti spôsobiť ešte horšie následky.
Či už trpíte úzkosťami, neistotou, máte problémy so zvládaním stresu alebo čokoľvek iné, čo vás vnútorne ťaží, neodkladajte to bokom. Váš čas stojí za to riešenie, vy za to stojíte.

Zdroj: (SS)
Odporúčané články

Veľkonočné sviatky prinášajú na stoly tradičné dobroty, no ich nadmerná konzumácia často vedie k zdravotným problémom. Na urgentnom príjme Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach každoročne ošetrujú pacientov so zvracaním, hnačkami, žlčníkovými kolikami či otravou alkoholom. Ústavný dietológ UNLP Košice Miroslav Paľko odporúča zamerať sa na ľahko stráviteľné jedlá, zeleninu a striedmosť, aby sviatky neohrozili zdravie.

Granadír patrí medzi ikonické jedlá domácej kuchyne, ktoré vynikajú jednoduchosťou, chuťou aj nostalgiou. Zemiaky, cestoviny a dobre opečená cibuľka vytvárajú dokonalú kombináciu, ktorá nasýti a poteší. Pripravuje sa z bežných surovín a zvládne ho aj kuchár-začiatočník.

Zeleným štvrtkom sa začína Veľkonočné posvätné trojdnie alebo triduum – Zelený štvrtok, Veľký piatok a Biela sobota. Všetky dni majú bohatý liturgický obsah a symboliku. Je to spoločné pomenovanie dní, v ktorých si cirkev pripomína Kristovu smrť na Veľký piatok, Krista uloženého v hrobe na Bielu sobotu a Kristovo zmŕtvychvstanie na Veľkonočnú nedeľu.