Puky ako v bavlnke, každý ide do hry priamo z mrazničky
Hoci si mnohí myslia, že kus čiernej gumy pri hokejovom zápase nepotrebuje zvláštnu starostlivosť, opak je pravdou. Puky na MS v Košiciach a Bratislave vyžadujú špeciálnu starostlivosť a hoci to fanúšikovia nevnímajú, na ľade sa hrá vždy s čerstvým kusom, ktorý predtým naberal správnu teplotu v chladiacom boxe.
Pozorné oko diváka má šancu zaznamenať, ako si rozhodcovia chodia každé dve minúty pre nový puk k časomeračom. Má to svoje dôvody.
„Podľa nariadení Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF by sa mal každé dve minúty meniť puk. Pre každým zápasom sa puky zmrazia, teplota v mrazničke musí byť -8 až -12 stupňov, ideálne je -10. Je to preto, aby mal dobrú sklznosť a nezadrhával sa, a aby netopil ľad,“ prezradil Andrej Jakubec, ktorý šéfuje boxu zapisovateľov.
[ad][/ad]Puk musí byť čerstvý
V ňom je človek, ktorý má výmeny na starosti: „Rozhodca dostane puk pred začiatkom tretiny a už po dvoch minútach sa z mrazničky vyberie ďalší. Určený človek komunikuje s rozhodcom, máme dohodnuté očné kontakty. Samozrejme sa stane, že od výmeny puku neubehnú presne dve minúty, závisí to od situácií na ľade, nesmie byť narušená plynulosť hry. Takže nemôžeme napríklad meniť puk počas zakázaného uvoľnenia. Ale skôr ako pred uplynutím dvoch minút sa puk meniť nemôže. Sú aj špecifické situácie, ak sa napríklad dlho nehrá. Či už pre reklamnú prestávku, alebo ak arbitri nejakú situáciu posudzujú cez video. To môže trvať aj päť minút. Vtedy sa puk už v ruke rozhodcu zohreje a musíme preto dodať čerstvý.“
Puky, s ktorými sa už hralo, nejdú naspäť do hry. Po zápase idú na kontrolu, kde sa určí, či sú ešte dobré, alebo poškodené. Ak sú v plnej kvalite, na ďalší zápas sa môžu použiť: „Puk by mal byť pred zápasom v mrazničke zhruba hodinu. Pred zápasom idú z chladiaceho boxu priamo k nám do boxu zapisovateľov. Každý puk, ktorý ide do hry, evidujeme, máme na to zvláštny papier, tzv. protokol. Je tam napísaný čas, kedy išiel nový puk do hry. Pred zápasom máme k dispozícii 15 pukov v boxe, po skončení každej tretiny sa stav doplní. Celkovo máme na zápas pripravených až 80 pukov.“
Dva druhy pukov
Hokejisti majú k dispozícii dva rôzne druhy pukov. Pred zápasom na rozcvičke, ale aj na tréningoch, majú puky zelenú potlač s logom Svetovej antidopingovej agentúry WADA s nápisom „doping nie je hokej“. Tie zápasové sú potlačené logom šampionátu a sú jedinečné. Fanúšikovia si majú možnosť kúpiť podobné v stánkoch so suvenírmi, jediný rozdiel však je, že na oficiálnom zápasovom puku je vytlačený podpis prezidenta IIHF Reného Fasela.
„Hokejisti vedia, aké puky môžu mať k dispozícii. V jednom zápase sa nám stalo, že sa vylúčený hráč pýtal, či bol puk zamrazený, lebo sa mu to nezdalo. Ale keď sme mu ukázali box plný pukov, s úsmevom súhlasne prikývol,“ dodal Jakubec.
[ad2][/ad2](TASR, JH)
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.