Rapujúci hasiči z Košíc úspešne dobýjajú internet
Na sociálnych sieťach nájdete nepreberné množstvo hudobných pokusov, ktoré sa snažia len tak rozvíriť internetové vody alebo preraziť na hudobnej scéne. Niektoré sú vydarené viac, iné zas bývajú častokrát dosť trápne. To sa ale nedá povedať o skladbe Hasíme hudbou od dvojice košických hasičov Tomáša Čekana a Matúša Hricíka.
V skladbe opisujú radosti, ale aj strasti životného poslania každého hasiča. A dovolíme si tvrdiť, že rapujú lepšie ako polovica slovenskej hip-hopovej scény!
[ad][/ad]Netradičná téma
Umelecká dvojica Čepeto a Hrico sú v bežnom živote hasičmi z Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, ktorých v súkromí baví aj hudba. „Ja a Matúš sa venujeme tvorbe hudby asi štyri roky. Nejaké veci máme rozpracované, iné sú už zverejnené, no tento song zaujal hlavne netradičnou témou, v ktorej sa snažíme priblížiť verejnosti našu prácu,“ hovorí o úspechu skladby Tomáš Čekan. Podľa neho nejde o nejakú sebaprezentáciu hasičského zboru. „Vytvorili sme ju zo srdca pre všetkých hasičov, pretože vieme, čo naša práca obnáša. Podľa mňa sa hasiči dosť prezentujú svojou prácou sami, na ich strane je pozitívna verejná mienku,“ hovorí Čepeto.
[radio_podcast slug=”kosicki-hasici-svojou-skladbou-uspesne-dobyjaju-internet”][/radio_podcast]Na rape vyrastali
Proces tvorby bol dlhodobý, no nie je náhoda, že si dvojica vybrala práve hip-hop. „Text som dal dokopy za jeden večer, potom s Matúšom sme doladili slová a dohodli sa, kto čo bude spievať. Bolo to na viackrát, prvé verzie by asi nemali taký úspech, veď aj my sa zdokonaľujeme každým dňom. Trvalo to asi tri roky kým skladba dostala definitívnu podobu. Prerábali sme či už slová alebo podmaz. Rap, R&B a pop je hudba, na ktorej sme obaja vyrastali, preto sme to narapovali. Ale to, čo sme vytvorili, je z našej hlavy a nikto nám s tým nepomáhal. Sme vďační za to, že sa to ľuďom páči,“ opisuje proces vzniku jeden z dvojice tvorcov. O zvuk sa na skladbe postaral BeatzGrafik Vladimír Kmec v štúdiu 414 records.
Prvoradé je poslanie
Skladba zaujme najmä svojou autenticitou a profesionálnym prevedením. V klipe je aj dojímavý moment, keď Tomáš vzdáva na cintoríne hold svojím nebohým rodičom. „Aj keby som mal byť ten najznámejší raper, všetko by sa muselo prispôsobiť môjmu poslaniu. Dostal som možnosť napĺňať ho hlavne vďaka mojím rodičom, ktorí už nie sú medzi nami. Myslím si, že som bol zrodený pomáhať, len mi to nestihli povedať. So všetkou úctou, nikdy by som sa nevzdal dobrovoľne poslania hasiča. Som ním už desať rokov. Je to môj život, ktorý milujem,“ vyznáva sa mladý hasič.
[ad2][/ad2]Čísla stále rastú
V súčasnosti má skladba na Youtube vyše 70 tisíc zhliadnutí a číslo nestále rastie. Na ich facebookovej funpage Čepeto a Hrico má skladba vyše 1 500 zdieľaní. Reakcie verejnosti, ale aj ich šéfov, sú zatiaľ veľmi dobré. „Podľa toho, čo som mal možnosť postrehnúť, sa to páči aj vedeniu Hasičského a záchranného zboru v Košiciach. Zatiaľ ma disciplinárne nestíhajú,“ smeje sa Čepeto. V ďalšej hudobnej tvorbe sa chcú zamerať na deti. „Do budúcna by sme chceli spraviť verziu skladby pre najmenších, ale to je všetko v štádiu riešenia, nerád by som predbiehal udalosti. Je to len náš plán,“ dodáva. Na svojom Youtube profile majú zverejnené aj dalšie dve skladby – Leto 2019 a Náš príbeh, ktoré by si ich fanúšikovia mali vypočuť.
[article slug=”kosicki-hasici-bavia-slovensko-svojou-rapovou-pesnickou-za-ktoru-sa-nemusel-hanbit-ani-rytmus”][/article] [ad3][/ad3]Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.