Babičkin recept na ten NAJLEPŠÍ VIANOČNÝ ŠTEDRÁK
Vianoce bez bohatého a šťavnatého štedráku, akoby ani Vianocami neboli! Určite nám dáte mnohí za pravdu, že štedrák je neodbytnou súčasťou sviatočného stola. Sladké orechy, mak, čerstvý tvaroh a babkin slivkový lekvár! Aj keď mnohých odrádza náročnosť celého postupu pri pečení tejto vianočnej špeciality, pri pomyslení na lahodnú chuť, ide náročnosť bokom. Štedrák jednoducho na Vianoce nesmie chýbať!

Ingrediencie
Na cesto budeme potrebovať:
- 750 g polohrubej múky
- 50 g droždia
- 1 ČL soli
- 300 ml mlieka
- 120 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 3 žĺtky
Na plnku č. 1 budeme potrebovať:
- 200 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 130 g kryštálového cukru
- 10 g masla
- 1 vanilkový cukor
- hrozienka, citrónová šťava
Na plnku č. 2 budeme potrebovať:
- 200 g mletých orechov
- 200 ml mlieka
- 30 g strúhanka
- 80 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
Na plnku č. 3 budeme potrebovať:
- 500 g čerstvého hrudkovitého tvarohu
- 80 g práškového cukru
- 3 žĺtka
- citrónová kôra
Na 4. plnku budeme potrebovať: slivkový lekvár
Ako na to?
- Ako prvé začneme s prípravou klasického kysnutého cesta. Droždie roztopené v mlieku zamiešame k ostatným ingredienciám, necháme nakysnúť a následne sa presunieme k vrstveniu.
- Prvú a druhú plnku pripravujeme podobne. Mak a orechy zalejeme horúcim mliekom a pridáme cukor, vanilkový cukor, kôru na ochutenie a ostatné ingrediencie.
- Tvarohovú plnku pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií vrátane citrónovej kôry, ktorú nezabúdame dôkladne umyť.
- Nakysnuté cesto si rozdelíme na 5 častí a vyvaľkáme na tenko.
- S plnkami postupujeme nasledovne: prvý natrieme slivkový lekvár, preložíme cesto a ďalej pokračujeme s orechovou, makovou a tvarohovou plnkou.
- Na záver štedrák dokončíme typickou mriežkou z kysnutého cesta a pečieme asi 55 minút pri 150°C.
A vianočný štedrák je na svete! Prajeme príjemné prežitie sviatkov a dobrú chuť!
(NM)
Odporúčané články

Voňavý, sýty a jednoduchý na prípravu – zemiakový guláš s klobásou a vajíčkom je klasikou, ktorá zasýti celú rodinu. Vďaka kombinácii tradičných surovín, ako sú zemiaky, údená klobása a sladká paprika, vytvoríte jedlo plné chuti, ktoré sa výborne hodí na chladnejšie dni aj ako jedlo na cesty. Navyše, guláš prirodzene zahustia zemiaky a osvieži ho nasekaná petržlenová vňať.

Granadír patrí medzi ikonické jedlá domácej kuchyne, ktoré vynikajú jednoduchosťou, chuťou aj nostalgiou. Zemiaky, cestoviny a dobre opečená cibuľka vytvárajú dokonalú kombináciu, ktorá nasýti a poteší. Pripravuje sa z bežných surovín a zvládne ho aj kuchár-začiatočník.

Kačacie prsia na pomarančoch s dusenou červenou kapustou a domácou knedľou sú elegantným a chutným jedlom, ktoré spája tradičné suroviny s modernými prvkami. Tento pokrm poteší nielen chuťové poháriky, ale aj vizuálne očarí každého, kto má rád kombináciu jemného kačacieho mäsa, sladko-kyslej omáčky a klasickej prílohy.