Babičkin recept na ten NAJLEPŠÍ VIANOČNÝ ŠTEDRÁK
Vianoce bez bohatého a šťavnatého štedráku, akoby ani Vianocami neboli! Určite nám dáte mnohí za pravdu, že štedrák je neodbytnou súčasťou sviatočného stola. Sladké orechy, mak, čerstvý tvaroh a babkin slivkový lekvár! Aj keď mnohých odrádza náročnosť celého postupu pri pečení tejto vianočnej špeciality, pri pomyslení na lahodnú chuť, ide náročnosť bokom. Štedrák jednoducho na Vianoce nesmie chýbať!

Ingrediencie
Na cesto budeme potrebovať:
- 750 g polohrubej múky
- 50 g droždia
- 1 ČL soli
- 300 ml mlieka
- 120 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 3 žĺtky
Na plnku č. 1 budeme potrebovať:
- 200 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 130 g kryštálového cukru
- 10 g masla
- 1 vanilkový cukor
- hrozienka, citrónová šťava
Na plnku č. 2 budeme potrebovať:
- 200 g mletých orechov
- 200 ml mlieka
- 30 g strúhanka
- 80 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
Na plnku č. 3 budeme potrebovať:
- 500 g čerstvého hrudkovitého tvarohu
- 80 g práškového cukru
- 3 žĺtka
- citrónová kôra
Na 4. plnku budeme potrebovať: slivkový lekvár
Ako na to?
- Ako prvé začneme s prípravou klasického kysnutého cesta. Droždie roztopené v mlieku zamiešame k ostatným ingredienciám, necháme nakysnúť a následne sa presunieme k vrstveniu.
- Prvú a druhú plnku pripravujeme podobne. Mak a orechy zalejeme horúcim mliekom a pridáme cukor, vanilkový cukor, kôru na ochutenie a ostatné ingrediencie.
- Tvarohovú plnku pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií vrátane citrónovej kôry, ktorú nezabúdame dôkladne umyť.
- Nakysnuté cesto si rozdelíme na 5 častí a vyvaľkáme na tenko.
- S plnkami postupujeme nasledovne: prvý natrieme slivkový lekvár, preložíme cesto a ďalej pokračujeme s orechovou, makovou a tvarohovou plnkou.
- Na záver štedrák dokončíme typickou mriežkou z kysnutého cesta a pečieme asi 55 minút pri 150°C.
A vianočný štedrák je na svete! Prajeme príjemné prežitie sviatkov a dobrú chuť!
(NM)
Odporúčané články

Krémová pórová polievka so zemiakmi a smotanou je ideálnym tipom na ľahký obed či teplé predjedlo. Vyniká jemne nasladlou chuťou póru, krémovou konzistenciou a jednoduchou prípravou. Pripravená z niekoľkých bežných surovín, zasýti aj poteší – a výborne chutí s kúskom čerstvého chleba alebo sypaná čerstvými bylinkami.

Tradičná chuť slovenských šúľancov v slanej verzii s krémovou smotanovou omáčkou a výrazným údeným syrom vás prenesie priamo do kuchyne našich starých mám. Jednoduché zemiakové cesto, jemné prísady a výrazná syrová omáčka robia z tohto jedla sýtu pochúťku, ktorá sa hodí na obed aj večeru. Vyskúšajte domácu klasiku v originálnom spracovaní.

Chrumkavá kôrka, šťavnaté mäso a silné chute, ktoré rozozvučia slovenskú tradíciu na tanieri. Pečené bravčové koleno s kyslou kapustou, horčicou a chrenom je sviatočný pokrm, ktorý si zaslúži čas aj pozornosť – odmenou vám bude dokonalý nedeľný obed.