Chutné a ľahké špenátovo-syrové gule v paradajkovej omáčke
Ruku na srdce, komu sa chce vyvárať počas horúcich letných dní? Pravdou je, že najradšej by sme všetci v kuchyni strávili minimum času. Preto dnes prinášame skvelý recept, ktorý je jednoduchý, chutný a aj zdravý.
Ingrediencie:
- 250g špenátu
- 3 vajcia
- 80g strúhanky
- 65g strúhaného syra
- soľ
- bazalka/majoránka
- zopár paradajok (najlepšie ošúpaných)
- 1 paradajkový pretlak
- cibuľa
- olivový olej
- voda na podlievanie omáčky
- 3-4 bobkové listy
- maslo
- škorica
Postup:
- Umyjeme všetok špenát, necháme ho odkvapkať a vložíme ho do panvice.
- Na panvici špenát podusíme, až kým nie je úplne zmäknutý.
- Špenát necháme vychladnúť a za ten čas, čo bude chladnúť, si pripravíme ostatné ingrediencie na gule.
- Ochladnutý špenát si položíme na dosku, kde ho nakrájame na úplne jemné kúsky.
- V mise zmiešame všetky ingrediencie na gule, a teda, špenát, vajcia, strúhanku, syr, soľ a bylinky.
- Očistíme si cibuľu, nakrájame nadrobno a do hrnca nalejeme za lyžicu až dve olivového oleja, na ktorom opražíme cibuľu.
- K opraženej cibuli pridávame postupne ošúpané paradajky, prilievame paradajkový pretlak, do hrnca prihodíme aj bobkové listy a pridáme štipku soli a škoricu. V prípade, že obľubujete paradajkovú omáčku nasladko, odporúčame pridať aj kryštálový cukor podľa vašej chuti.
- Paradajkovú omáčku podlejeme vodou približne dva centimetre pod okrajom hrnca.
- Premiešame ešte raz špenátové cesto a budeme z neho pripravovať gule. Ich veľkosť závisí od toho, aké veľké ich obľubujete.
- Vytvarované gule kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Z uvedeného počtu gramáže surovín vyjde približne 9-10 stredne veľkých gúľ.
- Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov Celzia a vložíme do nej plech s guľami.
- Občas skontrolujeme paradajkovú omáčku, či nie je potrebné doliať trochu vody. Približne po 35 minútach ju môžeme odstaviť a pripravíme si dve až tri lyžice masla do malej misky.
- Tyčovým mixérom rozmixujeme paradajky v omáčke, pridáme pripravené maslo, opäť premixujeme. V prípade potreby dochutíme soľou alebo cukrom.
- Keď máme upečené gule dozlatista, vyberieme ich z rúry.
- Gule podávame s paradajkovou omáčkou a ako prílohu môžeme zvoliť parenú knedľu alebo cestoviny či varené zemiaky.
- Prajeme Vám dobrú chuť!
Alexandra Fedorová
Odporúčané články
Pripravte si chutný obed, ktorý poteší aj tých najnáročnejších gurmánov. Hovädzí steak s karamelizovanou cibuľkou a grilovanou zeleninou je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí si radi doprajú výdatné jedlo plné výrazných chutí.
Losos je jednou z najobľúbenejších rýb na našich tanieroch, a to nielen pre jeho výnimočnú chuť, ale aj pre bohatý obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré prispievajú k zdraviu srdca. Tento recept kombinuje jemnosť lososa s výraznou chuťou bylinkového masla, cesnaku a sviežeho citrónu.
Vychutnajte si tento jesenný recept v plnej kráse s lahodným tekvicovým risottom, ktoré spája krémovú textúru a bohatú chuť so špenátom a parmezánom. Tento recept vám prinesie na stôl harmóniu chutí, ktorá sa hodí na slávnostné večere, ale aj na bežný deň, keď si chcete dopriať niečo výnimočné.