Chutné a ľahké špenátovo-syrové gule v paradajkovej omáčke
Ruku na srdce, komu sa chce vyvárať počas horúcich letných dní? Pravdou je, že najradšej by sme všetci v kuchyni strávili minimum času. Preto dnes prinášame skvelý recept, ktorý je jednoduchý, chutný a aj zdravý.
Ingrediencie:
- 250g špenátu
- 3 vajcia
- 80g strúhanky
- 65g strúhaného syra
- soľ
- bazalka/majoránka
- zopár paradajok (najlepšie ošúpaných)
- 1 paradajkový pretlak
- cibuľa
- olivový olej
- voda na podlievanie omáčky
- 3-4 bobkové listy
- maslo
- škorica
Postup:
- Umyjeme všetok špenát, necháme ho odkvapkať a vložíme ho do panvice.
- Na panvici špenát podusíme, až kým nie je úplne zmäknutý.
- Špenát necháme vychladnúť a za ten čas, čo bude chladnúť, si pripravíme ostatné ingrediencie na gule.
- Ochladnutý špenát si položíme na dosku, kde ho nakrájame na úplne jemné kúsky.
- V mise zmiešame všetky ingrediencie na gule, a teda, špenát, vajcia, strúhanku, syr, soľ a bylinky.
- Očistíme si cibuľu, nakrájame nadrobno a do hrnca nalejeme za lyžicu až dve olivového oleja, na ktorom opražíme cibuľu.
- K opraženej cibuli pridávame postupne ošúpané paradajky, prilievame paradajkový pretlak, do hrnca prihodíme aj bobkové listy a pridáme štipku soli a škoricu. V prípade, že obľubujete paradajkovú omáčku nasladko, odporúčame pridať aj kryštálový cukor podľa vašej chuti.
- Paradajkovú omáčku podlejeme vodou približne dva centimetre pod okrajom hrnca.
- Premiešame ešte raz špenátové cesto a budeme z neho pripravovať gule. Ich veľkosť závisí od toho, aké veľké ich obľubujete.
- Vytvarované gule kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Z uvedeného počtu gramáže surovín vyjde približne 9-10 stredne veľkých gúľ.
- Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov Celzia a vložíme do nej plech s guľami.
- Občas skontrolujeme paradajkovú omáčku, či nie je potrebné doliať trochu vody. Približne po 35 minútach ju môžeme odstaviť a pripravíme si dve až tri lyžice masla do malej misky.
- Tyčovým mixérom rozmixujeme paradajky v omáčke, pridáme pripravené maslo, opäť premixujeme. V prípade potreby dochutíme soľou alebo cukrom.
- Keď máme upečené gule dozlatista, vyberieme ich z rúry.
- Gule podávame s paradajkovou omáčkou a ako prílohu môžeme zvoliť parenú knedľu alebo cestoviny či varené zemiaky.
- Prajeme Vám dobrú chuť!
Alexandra Fedorová
Odporúčané články
Kačacie prsia na pomarančoch s dusenou červenou kapustou a domácou knedľou sú elegantným a chutným jedlom, ktoré spája tradičné suroviny s modernými prvkami. Tento pokrm poteší nielen chuťové poháriky, ale aj vizuálne očarí každého, kto má rád kombináciu jemného kačacieho mäsa, sladko-kyslej omáčky a klasickej prílohy.
Divinový guláš patrí medzi skvosty tradičnej slovenskej kuchyne už po stáročia. Príprava tohto jedla je náročnejšia na čas, ale výsledok rozhodne stojí za to.
Pripravte si chutný obed, ktorý poteší aj tých najnáročnejších gurmánov. Hovädzí steak s karamelizovanou cibuľkou a grilovanou zeleninou je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí si radi doprajú výdatné jedlo plné výrazných chutí.