Jednoduchý a chutný recept na lososa

Losos patrí medzi najobľúbenejšie a najviac konzumované ryby, najmä kvôli jemnému mäsu a malému množstvu kostičiek. Pri dobrej príprave a čerstvosti je veľmi lahodný a takisto aj bohatý na vitamíny, dobre stráviteľné bielkoviny a nenasýtené mastné kyseliny. Máme pre vás tip na jednoduchý a veľmi chutný recept na pečeného lososa, ktorý zvládne aj začínajúci kuchár.
Na prípravu budeme potrebovať:
- lososa s kožou;
- maslo;
- tymian;
- rozmarín;
- olivový olej;
- citrón.
Lososa umyjeme, osušíme a narežeme na požadované kusy. Vložíme ho do uzatvárateľnej nádoby, pridáme dostatočné množstvo olivového oleja, šťavu z citróna a z každej strany korenie podľa chuti. Uzatvorenú nádobu vložíme na pár hodín do chladničky, aby lososom prešla chuť všetkých ingrediencií. Na panvicu pridáme dostatočné množstvo masla, aby sme ním mohli lososa počas pečenia polievať. Na rozohriate maslo vložíme lososa kožou dolu. Takto ho na miernom ohni pečieme približne osem minút (závisí to najmä od hrúbky lososa). Počas pečenia polievame vrch a boky lososa maslom z panvice. Ak máte k dispozícii čerstvý rozmarín, môžete ho pridať na panvicu k lososovi. Koža lososa má byť upečená do zlato-hneda. To, že je losos zo spodnej strany upečený zistíte aj podľa toho, že je koža chrumkavá a z rohov sa začína odlupovať. Vtedy je ten správny moment, aby ste lososa otočili kožou nahor. Takto sa má piecť približne štyri minúty. Počas pečenia takisto polievame boky lososa maslom. Ak je losos hotový, vyberieme ho a na panvici vo výpeku opečieme plátky citróna. Citrón pečieme krátko z každej strany, dokiaľ nám nezmäkne dužina. Následne citrón položíme na vrch lososa a máme hotovo. Prílohu si môžete zvoliť podľa vlastných chutí. Losos je výborný napríklad s malými varenými zemiačikmi v šupke a zeleninovou oblohou, ktorú tvoria cherry paradajky, poľný šalát a rukola. Prajeme vám dobrú chuť!
Autor: Sofia Budkaiová