Jednoduchý recept na domáce gyros s tzatziky omáčkou

Ak máte chuť na obľúbené gyros mäso, už viac nemusíte siahať po fastfoode. Máme pre vás tip na jednoduchý domáci recept, podľa ktorého zvládne toto jedlo pripraviť aj začiatočník.
Na prípravu budeme potrebovať:
- 500 g kuracích pŕs;
- olivový olej;
- gyros korenie;
- 250 g 30% kyslej smotany;
- šalátovú uhorku;
- tzatziky korenie;
- cukor;
- soľ;
- citrón.
Kuracie prsia umyjeme, osušíme a narežeme na kocky alebo tenké rezančeky. Vložíme ich do uzatvárateľnej nádoby a veľmi jednoducho napacujeme pridaním troškou olivového oleja a gyros korenia podľa chuti. Pripravené mäso v nádobe uzavrieme a vložíme do chladničky, ideálne na celú noc, ale ak nemáte dostatok času, postačí mu aj pár hodín. Na panvicu dáme trochu olivového oleja a mäso pečieme na miernom ohni do zlato-hneda. Šalátovú uhorku očistíme a najemno nastrúhame. Do nádoby alebo misky dáme kyslú smotanu, tzatziky korenie, ideálne 2 čajové lyžice cukru a 1 zarovnanú čajovú lyžicu soli. Omáčku si však môžete dochutiť podľa svojho gusta. Do omáčky pridáme ešte pár kvapiek citrónovej šťavy, nastrúhanú odšťavenú uhorku a dôkladne zamiešame. Hotovú omáčku vložíme aspoň na chvíľu do chladničky. Ku gyros mäsu pripravíme zeleninovú oblohu z ľadového šalátu, uhorky a cherry paradajok. Ako prílohu môžeme zvoliť americké zemiaky pečené v šupke. Dobrú chuť!
Autor: Sofia Budkaiová
Odporúčané články

Šúľance s makom patria medzi klasické domáce dezerty, ktoré si získali obľubu v slovenskej kuchyni. Ich príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to – nadýchané zemiakové cesto, lahodná maková posýpka a voňavé maslo vytvárajú dokonalú kombináciu chutí.

Plnené kapustné listy, známe aj ako holubky, patria medzi obľúbené jedlá v mnohých slovenských domácnostiach. Ich jemná kapustová chuť v kombinácii so šťavnatou mäsovou plnkou a bohatou paradajkovou omáčkou vytvára dokonalú harmóniu chutí.

Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom sviatočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.