Jednoduchý recept na jesenný slivkový koláč

Nemáte inšpiráciu na využitie jesenného ovocia? Prinášame vám jednoduchý tradičný recept na sezónny slivkový koláč, ktorý vám osladí každý sychravý deň.
Na prípravu budeme potrebovať:
Cesto:
- 500 g hladkej múky;
- 300 g kryštálového cukru;
- 6 g prášku do pečiva;
- 250 g masla;
- vajce;
- štipku soli;
- vanilkovú arómu.
Slivková vrstva:
- 500 g odkôstkovaných sliviek;
- 170 g kryštálového cukru;
- šťavu z polovice citróna;
- cca 4 PL Gustinu.
V miske zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, maslo, vajce, soľ a vanilkovú arómu. Premiešavame, dokiaľ nám zo surovín nevznikne mrvenička. Viac ako polovicu pripraveného cesta rovnomerne poukladáme na vymastený plech. V nádobe zamiešame umyté a odkôstkované slivky prerezané na štvrtiny, cukor, citrónovú šťavu a Gustin. Vzniknutú slivkovú zmes pridáme na cesto a následne zasypeme zvyšnou mrveničkou. Koláč pečieme približne 30-40 minút v rúre rozohriatej na 200 °C. Po upečení zákusok necháme vychladnúť. Nakoniec ho môžeme posypať práškovým cukrom a dozdobiť lístkami čerstvej mäty. Dobrú chuť!
(Sofia Budkaiová)
Odporúčané články

Voňavá kapusta, šťavnaté kačacie mäso a mäkké zemiakové lokše – kombinácia, ktorá neklame. Tento tradičný slovenský recept prináša sviatočnú atmosféru na každý tanier. Plnené lokše sú poctivým jedlom, ktoré zahreje nielen žalúdok, ale aj dušu.

Zapekaná brokolica s vajíčkami, zemiakmi a syrom poteší každého, kto hľadá jednoduché, no chutné jedlo bez mäsa. Vďaka základným surovinám, ktoré má väčšina z nás doma, si pripravíte jedlo vhodné aj na opakované zohrievanie, ideálne do krabičky alebo ako rýchle riešenie po náročnom dni.

Jemné tvarohové palacinky s ovocím a šľahačkou sú dokonalým spojením klasiky a sviežosti. Tento nadčasový dezert či sladký obed spája tenké palacinky plnené jemne oslazeným tvarohom s teplým ovocným prelivom z lesného ovocia. Doplnené šľahačkou ponúkajú harmóniu chutí, ktorú ocení každá generácia.