Jednoduchý recept na jesenný slivkový koláč

Nemáte inšpiráciu na využitie jesenného ovocia? Prinášame vám jednoduchý tradičný recept na sezónny slivkový koláč, ktorý vám osladí každý sychravý deň.
Na prípravu budeme potrebovať:
Cesto:
- 500 g hladkej múky;
- 300 g kryštálového cukru;
- 6 g prášku do pečiva;
- 250 g masla;
- vajce;
- štipku soli;
- vanilkovú arómu.
Slivková vrstva:
- 500 g odkôstkovaných sliviek;
- 170 g kryštálového cukru;
- šťavu z polovice citróna;
- cca 4 PL Gustinu.
V miske zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, maslo, vajce, soľ a vanilkovú arómu. Premiešavame, dokiaľ nám zo surovín nevznikne mrvenička. Viac ako polovicu pripraveného cesta rovnomerne poukladáme na vymastený plech. V nádobe zamiešame umyté a odkôstkované slivky prerezané na štvrtiny, cukor, citrónovú šťavu a Gustin. Vzniknutú slivkovú zmes pridáme na cesto a následne zasypeme zvyšnou mrveničkou. Koláč pečieme približne 30-40 minút v rúre rozohriatej na 200 °C. Po upečení zákusok necháme vychladnúť. Nakoniec ho môžeme posypať práškovým cukrom a dozdobiť lístkami čerstvej mäty. Dobrú chuť!
(Sofia Budkaiová)
Odporúčané články

Tradičná chuť slovenských šúľancov v slanej verzii s krémovou smotanovou omáčkou a výrazným údeným syrom vás prenesie priamo do kuchyne našich starých mám. Jednoduché zemiakové cesto, jemné prísady a výrazná syrová omáčka robia z tohto jedla sýtu pochúťku, ktorá sa hodí na obed aj večeru. Vyskúšajte domácu klasiku v originálnom spracovaní.

Krémová pórová polievka so zemiakmi a smotanou je ideálnym tipom na ľahký obed či teplé predjedlo. Vyniká jemne nasladlou chuťou póru, krémovou konzistenciou a jednoduchou prípravou. Pripravená z niekoľkých bežných surovín, zasýti aj poteší – a výborne chutí s kúskom čerstvého chleba alebo sypaná čerstvými bylinkami.

Špenátové halušky s opečenou slaninou a cesnakom spájajú tradičný slovenský pokrm s čerstvou chuťou zelene. Jednoduché zemiakové cesto doplnené špenátom, chrumkavá slanina a voňavý cesnak vytvárajú dokonalú kombináciu pre výdatný obed či večeru, ktorá zahreje a zasýti.