Recept na lahodnú banánovú tortu

V tomto článku vám prinášame recept na chutnú banánovú tortu. Upiecť ju môžete na výnimočný sviatok, no aj na osladenie všedného dňa.
Začneme prípravou korpusu, na ktorý budeme potrebovať:
- 3 vajcia;
- soľ;
- 90 g kryštálového cukru;
- 50 g čokolády na varenie;
- 50 g masla;
- 50 g hladkej múky;
- 6 g prášku do pečiva;
- 10 g kakaa;
- 70 g vlašských orechov;
- 4 banány.
Vaječné bielky spolu s cukrom a štipkou soli šľaháme mixérom, kým sa nám nevytvorí hustá pena. Postupne pridávame roztopenú čokoládu na varenie, maslo a žĺtky, ktoré ďalej mixujeme. K zmesi pridáme múku, prášok do pečiva, kakao, najemno nasekané vlašské orechy a dôkladne zamiešame. Hotové cesto vložíme do plechovej formy, ktorá je vystlaná papierom na pečenie. Tortový základ vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Po desiatich minútach teplotu rúry znížime na 170 °C a pečieme ďalších 20 minút. Po upečení vyberieme hotový korpus z rúry a necháme vychladnúť.
Zatiaľ čo nám chladne korpus, môžeme si pripraviť chrumkavú kakaovú posýpku, na ktorú budeme potrebovať:
- 50 g masla;
- štipku soli;
- 120 g polohrubej múky;
- 1 žĺtok;
- 50 g kryštálového cukru;
- 20 g kakaa.
Všetky potrebné ingrediencie zmiešame a vyrobíme malé hrudky, ktoré ukladáme na plech, na ktorom je papier na pečenie. Posýpku pečieme približne 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
Poslednou časťou je príprava jemného a lahodného krému, na ktorý budeme potrebovať:
- 25 g želatíny;
- 150 ml vody;
- 400 g uvareného kondenzovaného (zahusteného) mlieka;
- 12 g vanilínového cukru;
- 400 g kyslej 16% alebo 18% smotany.
Želatínu zalejeme vodou a dôkladne zamiešame. Do kyslej smotany pridáme vanilínový cukor, mlieko a vyšľaháme mixérom. K tomu pridáme rozohriatu tekutú želatínu, polovicu upečenej posýpky a dôkladne premiešame. Následne môžeme potrieť korpus trochou kávy na zvlhčenie, poukladáme naň pozdĺžne nakrájané banány a pridáme krém. Tortu necháme pár hodín odležať v chladničke a nakoniec ju posypeme zvyšnou kakaovou posýpkou.
Autor: Sofia Budkaiová
Odporúčané články

Kombinácia šťavnatého hovädzieho mäsa duseného v červenom víne a nadýchanej domácej parenej knedle je dôkazom, že klasika nikdy neomrzí. Tento poctivý recept spája vône koreňovej zeleniny, výrazné tóny vína a jemnosť domácej knedle, čím vytvára harmonický chuťový zážitok, ktorý zahreje nielen žalúdok, ale aj dušu. Stačí pár základných surovín, trpezlivosť a výsledok poteší celú rodinu.

Lahodná vôňa pečených jabĺk, škorice a vanilky vás prenesie späť do detstva. Tradičná slovenská žemľovka z jednoduchých surovín, ktoré nájdete v každej kuchyni, je ideálnym dezertom na víkendový stôl aj sladké raňajky. Vyskúšajte osvedčený recept s tvarohom a pripravte si obľúbenú klasiku, ktorá nikdy nesklame.

Voňavá kapusta, šťavnaté kačacie mäso a mäkké zemiakové lokše – kombinácia, ktorá neklame. Tento tradičný slovenský recept prináša sviatočnú atmosféru na každý tanier. Plnené lokše sú poctivým jedlom, ktoré zahreje nielen žalúdok, ale aj dušu.