Recept na rýchly a zdravší ryžový nákyp so štipkou cukru (FOTO)
Rozhodujete sa čo uvaríte na obed? Chcete niečo rýchle a zároveň chutné? V tom prípade môžete siahnuť po ryžovom nákype. Tento je o čosi iný, pretože je tam len štipka cukru.
Čo budete potrebovať?
- 350g ryže
- 1 l mlieko
- štipku cukru
- flavdrops (ochutené kvapky)
- 25g masla
- 3 ks vajcia
- broskyňový kompót
Postup
- Ryžu premyjeme a dáme do hrnca, zalejeme polovicou mlieka a trošku osolíme. Varíme, pravidelne premiešavame a dolievame mlieko. Keď sa mlieko vyparí, ostane kaša. Ryža by mala byť tesne pred dovarením, resp. polomäkká. Odstavíme a necháme trošku vychladnúť.

2. Pokiaľ máme teplú kašu, postupne primiešame maslo, žĺtky a ako náhradu cukru napr. nesladené kvapky – flavdropsy a štipku cukru. Premiešame a medzitým si vyšľaháme tuhý sneh a pomaly vmiešame do zmesi. Následne vmiešame nakrájaný broskyňový kompót, alebo iný kompót. Ak obľubujete sušené ovocie, môžete pridať aj hrozienka.

3. Medzičasom si dáme vyhriať rúru. Pripravíme si zapekaciu misu, ktorú potrieme maslom a vysypeme strúhankou. Vylejeme zmes do misy a pečieme na 180°C približne 25 minút.

4. Môžeme podávať. Dobrú chuť!
(vu)
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.