Recept na výbornú Kulajdu
Lahodná polievka, ktorej korene siahajú do Česka. Dnes existuje už mnoho vylepšených či upravených receptov na toto obľúbené a sýte jedlo. My vám prinášame jeden z nich, vďaka ktorému si môžete ulahodiť na tejto chutnej, tradičnej Kulajde aj doma.
Na prípravu budeme potrebovať:
- hríby;
- šampiňóny;
- zemiaky;
- cibuľu;
- cesnak;
- smotanu na šľahanie;
- hladkú múku;
- kôpor;
- ocot;
- bobkový list;
- (olivový) olej;
- kryštálový cukor;
- soľ;
- čierne mleté korenie;
- rascu.
Ak plánujete použiť sušené hríby, dajte ich do vody, aby zmäkli. Následne ich uvarte domäkka. Do druhého hrnca dáme variť očistené a nakrájané zemiaky. K nim pridáme cesnak, soľ, bobkový list a rascu podľa chuti. Cibuľku si očistíme a nakrájame nadrobno. Na troške rozohriatého (olivového) oleja popražíme pripravenú cibuľku a očistené a nakrájané čerstvé šampiňóny. Tie osolíme, okoreníme a ďalej restujeme, kým nebudú hotové. Následne k zemiakom pridáme hotové hríby, šampiňóny a zalejeme smotanou. Necháme chvíľu variť. Ak je na váš vkus polievka veľmi riedka, môžete ju zahustiť rozmiešaným mliekom a múkou. Nakoniec si polievku môžete dochutiť korením, soľou, troškou cukru a octom podľa svojho gusta. Dobrú chuť!
SB
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.