Skvelý a jednoduchý zelerovo-jablkový šalát s orechmi

Zeler a jablko považujeme za všedný a ľahko dostupný druh zeleniny a ovocia, ktorý si môžeme kúpiť takmer v každom obchode alebo jednoducho vziať zo svojej záhradky. Tieto suroviny však nie sú tak obyčajné. Obsahujú neuveriteľné množstvo vitamínov a minerálov, ktoré najmä v týchto mesiacoch bezpochyby každý z nás potrebuje. Máme pre vás tip, ako ich rýchlo využiť pri príprave jednoduchého a chutného jedla plného vitamínov.
Na prípravu budeme potrebovať:
- 200 g zeleru;
- 2 stredne veľké jablká;
- 100 g vlašských orechov;
- 3 lyžice majonézy;
- 2 lyžice bieleho jogurtu;
- šťavu z citróna;
- soľ;
- čierne mleté korenie;
- petržlenovú vňaťku;
- cukor alebo med (podľa chuti);
- 150 g bezkôstkového bieleho hrozna (podľa chuti).
Očistíme si zeler a nakrájame alebo nastrúhame ho na tenké pásiky. Jablká umyjeme a takisto ich nakrájame alebo nastrúhame na rovnakú veľkosť ako zeler. Ak obľubujete nezvyčajné kombinácie chutí, do šalátu môžete pridať aj bezkôstkové biele hrozno, ktorého bobule stačí prekrojiť na polovicu. Všetky suroviny zmiešame dokopy.
Zmiešaním majonézy a bieleho jogurtu pripravíme dresing, ktorý dochutíme citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením. Do dresingu môžeme zamiešať aj nadrobno nasekanú petržlenovú vňatku. Pri servírovaní pridáme dresing navrch alebo ho môžeme zamiešať priamo do šalátu.
Chuť šalátu môžeme obohatiť aj nadrobno posekanými vlašskými orechmi, ktorými naservírované jedlo posypeme. Ak však máte radi miešanie rôznych chutí, môžete pridať aj medom alebo cukrom karamelizované orechy.
(Sofia Budkaiová)
Odporúčané články

Bryndzové pirohy patria medzi ikonické jedlá slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného cesta, lahodnej bryndzovej plnky a chrumkavej slaniny robí z tohto pokrmu skutočnú pochúťku. Pripravte si ich podľa overeného receptu!

Fazuľová polievka s údeným mäsom je tradičné jedlo, ktoré zahreje a zasýti. Jej bohatá chuť vzniká spojením jemnej fazule, aromatického údeného mäsa a zeleniny, pričom majoránka a cesnak dodávajú polievke charakteristickú vôňu. Príprava si vyžaduje trochu času, no výsledok stojí za to – krémová, lahodná a výživná polievka, ktorá chutí najlepšie s čerstvým chlebom. Vyskúšajte tento osvedčený recept a doprajte si poctivú domácu klasiku!

Kysnuté šišky patria medzi tradičné dezerty, ktoré si získali srdcia mnohých generácií. Nadýchané, jemné a dozlatista vyprážané šišky sa často podávajú s rôznymi plnkami či posypané práškovým cukrom. Tentoraz si ich môžeme vychutnať s osviežujúcou jahodovou penou, ktorá im dodáva moderný a svieži nádych.