Tip na recept: Batátové gnocchi s parmezánovou omáčkou a šalviou
Tento recept na batátové gnocchi s parmezánovou omáčkou a šalviou je nielen chutný, ale aj výživný a skvelý spôsob, ako využiť sladké zemiaky. Kombinácia jemných gnocchi s krémovou parmezánovou omáčkou a chrumkavou šalviou vytvára lahodnú harmóniu chutí. Tento recept sa hodí na špeciálne príležitosti, ale aj na bežný deň, keď chcete vyskúšať niečo nové a lahodné.
Ingrediencie na batátové gnocchi:
- 500 g batátov (sladkých zemiakov)
- 200 g hladkej múky (môže byť viac podľa potreby)
- 1 vajce
- Soľ podľa chuti
Ingrediencie na parmezánovú omáčku:
- 200 ml smotany na varenie (33 % tuku)
- 100 g nastrúhaného parmezánu
- 50 g masla
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Ingrediencie na šalviu:
- 8-10 lístkov čerstvej šalvie
- 1 lyžica masla
Postup na batátové gnocchi:
- Príprava batátov: Batáty ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode do mäkka (približne 10-15 minút). Po uvarení ich scedíme a rozpučíme na hladké pyré.
- Príprava cesta: Do batátového pyré pridáme vajce a postupne prisypávame múku. Cesto jemne miesime, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevytvoríme pružné, ale stále mierne mäkké cesto. Ak je cesto príliš lepivé, pridáme viac múky, ale opatrne, aby gnocchi neboli príliš tvrdé.
- Formovanie gnocchi: Cesto rozdelíme na menšie časti a z každej vytvoríme dlhý valček hrubý asi 1-1,5 cm. Valček nakrájame na malé kúsky (asi 2 cm dlhé), ktoré môžeme jemne prejsť cez vidličku, aby sme vytvorili charakteristický vzor.
- Varenie gnocchi: Gnocchi varíme v osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch (po 2-3 minútach), sú hotové. Vyberieme ich dierkovanou naberačkou a odložíme bokom.
Postup na parmezánovú omáčku:
- Príprava omáčky: Na strednom ohni rozpustíme maslo v menšom hrnci. Pridáme pretlačený cesnak a restujeme ho 1-2 minúty, aby uvoľnil vôňu.
- Pridanie smotany a parmezánu: Prilejeme smotanu a zohrejeme ju, ale nedávame do varu. Potom postupne pridávame nastrúhaný parmezán a miešame, kým sa neroztopí a omáčka nezhustne. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Dokončenie omáčky: Omáčku necháme krátko prevariť, aby sa chute prepojili, a odstavíme ju z ohňa.
Postup na šalviu:
Šalviové maslo: V menšej panvici rozpustíme lyžicu masla na miernom ohni a pridáme čerstvé šalviové lístky. Smažíme ich 1-2 minúty, kým sú chrumkavé, ale stále zelené. Potom ich vyberieme a položíme na papierovú utierku, aby sme odstránili prebytočný tuk.
Batátové gnocchi prelejeme parmezánovou omáčkou a ozdobíme chrumkavou šalviou. Celé jedlo môžeme ešte posypať extra parmezánom a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Dobrú chuť!
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Pstruh na masle s mandľami patrí medzi jednoduché, no zároveň elegantné pokrmy, ktoré potešia každého gurmána. Tento recept spája jemnosť čerstvého pstruha s bohatou chuťou masla a mandlí, doplnené o zemiakové pyré, ktoré jedlu pridáva krémovú textúru.
Tento recept na batátové gnocchi s parmezánovou omáčkou a šalviou je nielen chutný, ale aj výživný a skvelý spôsob, ako využiť sladké zemiaky. Kombinácia jemných gnocchi s krémovou parmezánovou omáčkou a chrumkavou šalviou vytvára lahodnú harmóniu chutí. Tento recept sa hodí na špeciálne príležitosti, ale aj na bežný deň, keď chcete vyskúšať niečo nové a lahodné.