Tip na recept: Batátové hranolky s tahini dipom a grilovanými krevetami
Ak hľadáte inšpiráciu na lahodné a výživné jedlo, tento recept je pre vás! Kombinácia chrumkavých batátových hranoliek, jemného tahini dipu a šťavnatých grilovaných kreviet vytvára dokonalú harmóniu chutí. Príprava je jednoduchá, no výsledok poteší chuťové poháriky každého gurmána.

Ingrediencie na batátové hranolky:
- 2 veľké batáty (sladké zemiaky)
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- 1/2 lyžičky cesnakového prášku
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Ingrediencie na tahini dip:
- 3 lyžice tahini (sezamová pasta)
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 2–3 lyžice vody (podľa potreby)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka mletej rasce (voliteľné)
Ingrediencie na grilované krevety:
- 400 g veľkých kreviet (olúpaných, s chvostíkom alebo bez)
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka mletej papriky alebo čili (voliteľné)
1. Príprava batátových hranoliek:
- Predohrejte rúru: Rúru predhrejte na 200 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Príprava batátov: Batáty ošúpte a nakrájajte na tenké hranolky.
- Dochutenie: Hranolky vložte do veľkej misy, pridajte olivový olej, mletú papriku, cesnakový prášok, soľ a korenie. Dobre premiešajte, aby sa hranolky rovnomerne obalili.
- Pečenie: Hranolky rovnomerne rozložte na plech tak, aby sa neprekrývali. Pečte 25–30 minút, pričom ich v polovici pečenia otočte, aby boli z oboch strán chrumkavé.
2. Príprava tahini dipu:
- V miske zmiešajte tahini, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak, štipku soli a rasce (ak používate).
- Postupne pridávajte vodu, kým nedosiahnete krémovú konzistenciu. Dochutíme soľou a čiernym korením.
3. Príprava grilovaných kreviet:
- Marinovanie: Krevety zmiešajte s cesnakom, olivovým olejom, citrónovou šťavou, paprikou (alebo čili), soľou a korením. Nechajte ich marinovať 10–15 minút.
- Grilovanie: Krevety opečte na grilovacej panvici alebo vonkajšom grile 2–3 minúty z každej strany, kým nie sú ružové a hotové.
Batátové hranolky podávajte na tanieri s tahini dipom a horúcimi grilovanými krevetami. Na ozdobu môžete pridať nasekanú petržlenovú vňať alebo lístky koriandra. Skvele sa hodí aj citrónový plátok na vytlačenie čerstvej šťavy pred jedlom.

Dobrú chuť!
Odporúčané články

Krémová pórová polievka so zemiakmi a smotanou je ideálnym tipom na ľahký obed či teplé predjedlo. Vyniká jemne nasladlou chuťou póru, krémovou konzistenciou a jednoduchou prípravou. Pripravená z niekoľkých bežných surovín, zasýti aj poteší – a výborne chutí s kúskom čerstvého chleba alebo sypaná čerstvými bylinkami.

Chrumkavá kôrka, šťavnaté mäso a silné chute, ktoré rozozvučia slovenskú tradíciu na tanieri. Pečené bravčové koleno s kyslou kapustou, horčicou a chrenom je sviatočný pokrm, ktorý si zaslúži čas aj pozornosť – odmenou vám bude dokonalý nedeľný obed.

Špenátové halušky s opečenou slaninou a cesnakom spájajú tradičný slovenský pokrm s čerstvou chuťou zelene. Jednoduché zemiakové cesto doplnené špenátom, chrumkavá slanina a voňavý cesnak vytvárajú dokonalú kombináciu pre výdatný obed či večeru, ktorá zahreje a zasýti.