Tip na recept: Hovädzie na víne s koreňovou zeleninou a parenou knedľou
Kombinácia šťavnatého hovädzieho mäsa duseného v červenom víne a nadýchanej domácej parenej knedle je dôkazom, že klasika nikdy neomrzí. Tento poctivý recept spája vône koreňovej zeleniny, výrazné tóny vína a jemnosť domácej knedle, čím vytvára harmonický chuťový zážitok, ktorý zahreje nielen žalúdok, ale aj dušu. Stačí pár základných surovín, trpezlivosť a výsledok poteší celú rodinu.

Ingrediencie na hovädzie na víne (4 porcie):
- 800 g hovädzieho mäsa (najlepšie hovädzie predné alebo kližka)
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/4 zeleru
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 300 ml suchého červeného vína
- 300 ml hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 2 lyžice oleja alebo masti
- 2 bobkové listy
- 5 guľôčok čierneho korenia
- 2 guľôčky nového korenia
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica hladkej múky (na zahustenie, voliteľné)
Ingrediencie na domácu parenú knedľu:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 balíček sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého)
- 1 vajce
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica oleja
Postup prípravy hovädzieho na víne:
- Príprava mäsa a zeleniny:
Mäso nakrájajte na väčšie kocky. Koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. - Opekanie:
V hrnci rozohrejte olej a opečte mäso do zlatista. Vyberte ho bokom. Do toho istého hrnca vložte cibuľu a zeleninu, restujte 5–7 minút. Pridajte cesnak a paradajkový pretlak, krátko orestujte. - Dusenie:
Vráťte mäso do hrnca, zalejte vínom a nechajte chvíľu povariť, aby sa odparil alkohol. Pridajte vývar, bobkový list, celé korenie, osoľte a prikryté duste na miernom ohni 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne. - Zahustenie (voliteľné):
Na konci môžete omáčku jemne zahustiť múkou rozmiešanou v troche studenej vody, nechajte prevrieť. Omáčku podľa chuti dosoľte a dokoreňte.
Postup prípravy parenej knedle:
- Kvások:
V časti vlažného mlieka rozmiešajte droždie s cukrom a trochou múky. Nechajte vzísť 10–15 minút. - Cesto:
Do veľkej misy dajte múku, soľ, vajce, olej a kvások. Postupne pridávajte zvyšné mlieko a vypracujte hladké cesto. Nechajte kysnúť 45–60 minút, kým zdvojnásobí objem. - Tvarovanie a parenie:
Cesto rozdeľte na 2 bochníky. Každý bochník nechajte ešte 10–15 minút podkysnúť. Potom ich varte v parnom hrnci alebo nad vriacou vodou (napr. na paráku) cca 20–25 minút, počas varenia neotvárajte. Po uvarení potrite maslom a nakrájajte niťou.
Na tanier uložte plátky knedle, navrch dajte šťavnaté hovädzie s omáčkou a kúskami zeleniny. Výborne sa hodí čerstvá petržlenová vňať na ozdobu.

Dobrú chuť!
Odporúčané články

Chrumkavá kôrka, šťavnaté mäso a silné chute, ktoré rozozvučia slovenskú tradíciu na tanieri. Pečené bravčové koleno s kyslou kapustou, horčicou a chrenom je sviatočný pokrm, ktorý si zaslúži čas aj pozornosť – odmenou vám bude dokonalý nedeľný obed.

Jemné tvarohové palacinky s ovocím a šľahačkou sú dokonalým spojením klasiky a sviežosti. Tento nadčasový dezert či sladký obed spája tenké palacinky plnené jemne oslazeným tvarohom s teplým ovocným prelivom z lesného ovocia. Doplnené šľahačkou ponúkajú harmóniu chutí, ktorú ocení každá generácia.

Voňavá kapusta, šťavnaté kačacie mäso a mäkké zemiakové lokše – kombinácia, ktorá neklame. Tento tradičný slovenský recept prináša sviatočnú atmosféru na každý tanier. Plnené lokše sú poctivým jedlom, ktoré zahreje nielen žalúdok, ale aj dušu.