Tip na recept: Kysnuté koláče s lekvárom a posýpkou (moravské koláče)
Mäkké a nadýchané moravské koláče sú klasikou, ktorá nikdy nesklame. Slivkový lekvár ukrytý v kysnutom ceste a chrumkavá maslová posýpka vytvárajú dokonale vyváženú chuť, ktorú si zamiluje každý. Tieto tradičné koláčiky sa hodia na rodinné oslavy, sviatočný stôl aj ako sladké potešenie ku káve.
Ingrediencie (na cca 20 koláčov):
Na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka (vlažného)
- 80 g kryštálového cukru
- 1/2 kocky čerstvého droždia (20 g) alebo 1 balíček sušeného (7 g)
- 80 g masla (roztopeného a vychladeného)
- 2 žĺtky
- štipka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- kôra z 1 citróna (voliteľné)
Na plnku:
- cca 200 g slivkového lekváru (môže byť aj marhuľový alebo maková, tvarohová plnka)
Na posýpku:
- 100 g polohrubej múky
- 60 g kryštálového cukru
- 60 g masla
Na potretie:
- 1 vajce rozšľahané s kvapkou mlieka
Postup:
Kvások a cesto:
- Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru a trochu múky, nechajte vzísť kvások (cca 10–15 minút).
- V mise zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru, žĺtky a roztopené maslo.
- Pridajte kvások a vypracujte mäkké a hladké cesto.
- Zakryte a nechajte kysnúť na teplom mieste 45–60 minút, kým zdvojnásobí objem.
Tvarovanie koláčov:
- Vykysnuté cesto rozdeľte na kúsky (cca 40 g).
- Z každej časti vytvarujte guľku a uložte ju na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Prstom alebo dnom pohára urobte do stredu jamku.
- Do jamky dajte lyžičku lekváru.
Posýpka:
- Z múky, cukru a masla pripraveného z chladničky rukami vypracujte drobenku.
- Posypte ňou každý koláčik.
Pečenie:
- Koláče nechajte ešte 10–15 minút podkysnúť na plechu.
- Potrite okraje rozšľahaným vajcom.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20–25 minút, kým nebudú zlatisté.
Podávajte vychladnuté alebo ešte jemne teplé. Sú skvelé ku káve, čaju alebo ako sladké pohostenie s mliekom.

Dobrú chuť!
Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.


