Tip na recept: Pečené bravčové koleno s horčicou, chrenom a kyslou kapustou
Chrumkavá kôrka, šťavnaté mäso a silné chute, ktoré rozozvučia slovenskú tradíciu na tanieri. Pečené bravčové koleno s kyslou kapustou, horčicou a chrenom je sviatočný pokrm, ktorý si zaslúži čas aj pozornosť – odmenou vám bude dokonalý nedeľný obed.
Ingrediencie (4 porcie):
Na pečené koleno:
- 2 väčšie bravčové kolená (predné alebo zadné, spolu cca 2–2,5 kg)
- 1 cibuľa (na pečenie)
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica soli
- 1 lyžička čierneho korenia (celé)
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1 lyžička rasce
- 2 bobkové listy
- 500 ml svetlého piva alebo vody
- 2 lyžice bravčovej masti alebo oleja
Na podávanie:
- 200 g kyslej kapusty
- 1 lyžička cukru
- 1/2 lyžičky rasce
- 1 cibuľa (na kapustu)
- 1 lyžica bravčovej masti alebo oleja
- Horčica (plnotučná)
- Chren (strúhaný, čerstvý alebo zaváraný)
- Čerstvý chlieb alebo domáce knedle
Postup:
1. Príprava kolena:
- Kolená dôkladne umyte a na viacerých miestach narežte kožu do mriežky. Potrite soľou, paprikou, rascou a vložte do pekáča.
- Pridajte na kolieska nakrájanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku, bobkový list, čierne korenie a podlejte pivom (alebo vodou).
- Prikryté pečte pri 160 °C asi 2 hodiny. Potom odkryte, zvýšte teplotu na 200 °C a dopekajte 30–40 minút, pričom pravidelne polievajte výpekom, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka.
2. Príprava kyslej kapusty:
- Na masti orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista.
- Pridajte prepláchnutú a nasekanú kyslú kapustu, cukor a rascu.
- Podlejte trochou vody, prikryte a duste na miernom ohni asi 25–30 minút domäkka. Podľa potreby dochuťte.
Na tanier položte porciu pečeného kolena s chrumkavou kôrkou, podávajte s dusenou kyslou kapustou, lyžičkou horčice a chrenu. Ako príloha sa hodí čerstvý kváskový chlieb, varené zemiaky alebo domáca knedľa.

Dobrú chuť!
Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.

