TIP NA VARENIE: Rýchle špagety Carbonara
Uvarte si veľmi rýchly a chutný obed – špagety Carbonara. Tento recept je veľmi jednoduchý. Vďaka lahodnej chuti sa navyše budete cítiť, ako by ste jedli v reštaurácii.
Na špagety Carbonara budete potrebovať:
- 1 balík špagiet;
- 200 g oravskej či inej slaniny;
- cibuľu;
- 1 strúčik cesnaku;
- 120 ml bieleho vína;
- 1 téglik smotany na šľahanie;
- 3 žĺtka;
- 2 PL parmezánu;
- soľ, čierne korenie.
Ako na to?
Do väčšieho hrnca nalejeme vodu, osolíme a necháme zovrieť. V momente, keď voda vrie, pridáme špagety a varíme.
Nakrájanú slaninu si opečieme na panvici do zlatista. Ak obľubujete slaninu viac pripečenú, neváhajte ju nechať na panvici o čosi dlhšie. Keď je slanina hotová, vyberieme ju do misky s utierkou, aby sme sa zbavili nadbytočnej mastnoty.
Na výpeku zo slaniny opražíme nakrájanú cibuľku a pražíme kým cibuľka nebude mať sklovitú farbu. Pridáme cesnak a podlejeme vínom. Varíme približne 2-4 minútky, kým sa alkohol nevyparí.
Následne pridáme približne polovicu smotany. Chvíľu necháme chute spojiť a pridáme aj slaninu.
V druhej miske si zmiešame žĺtka, parmezán (množstvo podľa chuti) a druhú polovicu šľahačky. Vylejeme na panvicu a krátko spolu všetko povaríme. Ak máte pocit, že je omáčka príliš riedka, pridajte viac parmezánu.
Špagety scedíme a pridáme k omáčke. Dobrú chuť!

TIP: Ak si časť jedla nechávate na druhý deň a chcete, aby opäť chutilo čerstvo, ako práve uvarené, tento tip sa vám bude hodiť.
Mohlo by vás zaujímať: Pripravte si lahodné cviklové rizoto. Zvládne ho aj začiatočník
Na panvicu pridajte polovicu smotany na šľahanie, jedno žĺtko a kúsok parmezánu. Poriadne vymiešajte a nechajte chvíľku povariť. Do tejto zmesi pridajte cestoviny z chladničky a za stáleho miešania ich takýmto spôsobom zohrejte. Zaručene budú chutiť ako čerstvé!
JL
Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.

