Úžasné letné koláčiky, ktoré jednoducho musíte vyskúšať

Ani v lete si naše sladké chuťové poháriky nedávajú pauzu. V každom z nás je určite malý cukrár, ktorý túži upiecť sebe i svojim najbližším chutné potešenie. A keď sa táto maškrta podarí, o to lepšie. V dnešnom článku vám predstavíme dva úžasné koláče, ktoré nepochybne stoja za vyskúšanie. Ovsený koláč s jablkami poteší všetkých milovníkov odľahčených dezertov a s jahodovým cheesecakom sa budete cítiť ako cukrár profesionál. Tak teda hurá do kuchyne!
1. Ovsený koláč s jablkami
Na koláč budeme potrebovať:
- 2 šálky ovsených vločiek
- 1 šálku hladkej/polohrubej/špaldovej či bezlepkovej múky
- 1 šálku mletých orechov/čerstvých ríbezlí
- 125 gramov masla
- 2 polievkové lyžice medu
- 750 gramov jabĺk (približne 7 jabĺk)
- 1 čajovú lyžičku škorice
- 1 okrúhlu alebo menšiu štvorcovú formu na pečenie
Postup pri príprave cesta:
V miske zmiešame dve šálky ovsených vločiek spolu s jednou šálkou hladkej múky (alebo ktorejkoľvek, akú ste si zvolili), pridáme 125 gramov masla a dve polievkové lyžice medu. Uvidíte, ako sa vám cesto bude zliepať. Ak bude jemné a tvarovateľné, potom máte primeranú konzistenciu. Naopak, ak bude cesto stále suché, pridajte viac masla. Rovnako nemusíte šetriť ani ovsenými vločkami či múkou, ak pridáte o trošičku viac týchto surovín, budete mať o čosi viac cesta, ktoré je potrebné na spodnú a vrchnú vrstvu koláčika. Na záver pridajte orechy, ktoré spolu s jablkami vytvárajú neodolateľnú kombináciu. Ak však chcete pravú letnú verziu koláčika, pridajte do koláča namiesto orechov červené ríbezle, ktoré vytvoria sviežu ovocnú chuť cesta. Ak sa však rozhodnete pre ríbezle, nezabudnite pridať trošku viac medu, aby sa chute vyvážili.
Príprava jablkovej plnky:
Približne sedem jabĺk si nastrúhame nahrubo a pridáme jednu čajovú lyžičku škorice. A hotovo! Jablčnú plnku so škoricou zvládne aj ten najmladší pomocník v kuchyni.
Vrstvenie cesta:
Nakoniec už len vrstvíme. Na spodok formy dáme cesto, použijeme jeho väčšiu časť. Zhruba dve tretiny. Do stredu dáme celý obsah jablčnej plnky a navrch opäť zakryjeme cestom. Koláč pečieme na 180°C po dobu 25 minút. Ak používate plechovú formu, koláč podložte aj papierom na pečenie. My sme však použili okrúhlu keramickú formu, do ktorej sme nemuseli dávať žiaden papier. Tak a je to! Ostáva už len tešiť sa na koláčik.

Odporúčané články

Špenátové halušky s opečenou slaninou a cesnakom spájajú tradičný slovenský pokrm s čerstvou chuťou zelene. Jednoduché zemiakové cesto doplnené špenátom, chrumkavá slanina a voňavý cesnak vytvárajú dokonalú kombináciu pre výdatný obed či večeru, ktorá zahreje a zasýti.

Krémová pórová polievka so zemiakmi a smotanou je ideálnym tipom na ľahký obed či teplé predjedlo. Vyniká jemne nasladlou chuťou póru, krémovou konzistenciou a jednoduchou prípravou. Pripravená z niekoľkých bežných surovín, zasýti aj poteší – a výborne chutí s kúskom čerstvého chleba alebo sypaná čerstvými bylinkami.

Tradičná chuť slovenských šúľancov v slanej verzii s krémovou smotanovou omáčkou a výrazným údeným syrom vás prenesie priamo do kuchyne našich starých mám. Jednoduché zemiakové cesto, jemné prísady a výrazná syrová omáčka robia z tohto jedla sýtu pochúťku, ktorá sa hodí na obed aj večeru. Vyskúšajte domácu klasiku v originálnom spracovaní.