Rizoto z tekvice
K jeseni neodmysliteľne patria aj tekvicové dobroty a dekorácie. Tekvica je jedna z cenovo najdostupnejších, ale aj najzdravších zelenín. Každý si ju môže vychutnať podľa vlastného gusta bez výčitiek k telu či peňaženke.
Napríklad u Kvietkovcov si dedo chváli tekvicové semienka, ktoré sú dobré na problémy s prostatou. Mamka Katka si pestuje krásne vlasy, pevné nechty a pružnú pokožku s pomocou lisovaného tekvicového oleja s obsahom minerálov zinku, selénu, vitamínov A, E a niektorých typov vitamínu B. A čo malý synátor?
Okrem dobrej nálady vďaka obsahu animokyseliny tryptofán, ktorá spúšťa produkciu seretonínu – hormónu šťastia, si rád z tekvice vyrezáva rôzne príšerky.
Tekvica je navyše veľmi vďačná na spracovanie – možno jednoducho využiť každý kúsok, na všetky spôsoby, nič nevyjde nazmar! Nie je preto dôvod nedať si dobrý tekvicový obed, aký vám prinášame.
Recept
Postup: Tekvicu ošúpeme a vydlabeme vnútro. Zvyšnú časť pokrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kúsky. Opražíme na olivovom oleji. Pridáme cuketu a rajčiny. Čerstvú bazalku nasekáme na drobno, pridáme ku zeleninovej zmesi. Uvaríme si ryžu: 1 hrnček ryže zalejeme 2 hrnčekmi vody a dáme variť. Keď začne ryža bublať, zmiernime oheň a varíme pod pokrievkou, kým sa voda vyparí. Uvarenú ryžu pridáme ku zeleninovej zmesi. Na záver osolíme a okoreníme podľa chuti. Dobrú chuť!
NA 4 PORCIE POTREBUJEME:
- 1 hrnček ryže
- 2 hrnčeky vody
- 1/2 ks tekvice
- 1/2 kg rajčín
- 1 ks cibule
- 1 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- chilli
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Polícia vyzýva motoristov, aby mysleli na prezutie zimných pneumatík včas, a takisto, aby mysleli na ďalšie povinnosti, ktoré by mali splniť pred jazdou počas zimného obdobia. Za nesplnenie týchto povinností hrozí vodičom mastná pokuta!
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.