Rizoto z tekvice
K jeseni neodmysliteľne patria aj tekvicové dobroty a dekorácie. Tekvica je jedna z cenovo najdostupnejších, ale aj najzdravších zelenín. Každý si ju môže vychutnať podľa vlastného gusta bez výčitiek k telu či peňaženke.
Napríklad u Kvietkovcov si dedo chváli tekvicové semienka, ktoré sú dobré na problémy s prostatou. Mamka Katka si pestuje krásne vlasy, pevné nechty a pružnú pokožku s pomocou lisovaného tekvicového oleja s obsahom minerálov zinku, selénu, vitamínov A, E a niektorých typov vitamínu B. A čo malý synátor?
Okrem dobrej nálady vďaka obsahu animokyseliny tryptofán, ktorá spúšťa produkciu seretonínu – hormónu šťastia, si rád z tekvice vyrezáva rôzne príšerky.
Tekvica je navyše veľmi vďačná na spracovanie – možno jednoducho využiť každý kúsok, na všetky spôsoby, nič nevyjde nazmar! Nie je preto dôvod nedať si dobrý tekvicový obed, aký vám prinášame.
Recept
Postup: Tekvicu ošúpeme a vydlabeme vnútro. Zvyšnú časť pokrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kúsky. Opražíme na olivovom oleji. Pridáme cuketu a rajčiny. Čerstvú bazalku nasekáme na drobno, pridáme ku zeleninovej zmesi. Uvaríme si ryžu: 1 hrnček ryže zalejeme 2 hrnčekmi vody a dáme variť. Keď začne ryža bublať, zmiernime oheň a varíme pod pokrievkou, kým sa voda vyparí. Uvarenú ryžu pridáme ku zeleninovej zmesi. Na záver osolíme a okoreníme podľa chuti. Dobrú chuť!
NA 4 PORCIE POTREBUJEME:
- 1 hrnček ryže
- 2 hrnčeky vody
- 1/2 ks tekvice
- 1/2 kg rajčín
- 1 ks cibule
- 1 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- chilli
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.