Rozrezávanie jablka či hádzanie topánky za hlavu. Dodržiavate tieto vianočné zvyky?
K tradičným Vianociam na Slovensku neodmysliteľne patria milé zvyky a tradície. Slováci dodržiavajú hneď niekoľko z nich. Niektorí si na tom potrpia a iní ich zo svojho Štedrého dňa pomaly vynechávajú. Pôst, šťastie, zdravie ale aj bohatstvo patria medzi zaužívané vianočné tradície. Ktoré dodržiavate vy?
Dodržiavanie pôstu
„Keď vydržíš celý deň nepapať, uvidíš zlaté prasiatko,“ vianočná tradícia, ktorá patrí k Slovákom od nepamäti. Dodržiavanie pôstu na Štedrý deň patrilo, u niekoho stále patrí, medzi najdôležitejšie tradície. Prvým jedlom dňa by tak mala byť až štedrovečerná večera.
Privolávanie bohatstva a hojnosti
Slovenskou tradíciou je aj privolávanie bohatstva a to hneď niekoľkými spôsobmi. Šupina z kapra sa dáva pod obrus, aby sa zabezpečilo dostatočné množstvo bohatstva pre celú rodinu. Niektorí si šupinu dávajú aj do peňaženky a nosia ju tam po celý rok. Peniaze by sa v nej mali rozmnožiť. Finančná stabilita sa na Vianoce privoláva aj umývaním rúk s mincami. Pravidlom bolo, že ako prvý si ruky umýva najstarší člen rodiny.
Starý známy zvyk pozostáva z hádzania orechov do rohov izby. Touto tradíciou sa privoláva hojnosť po celý rok.
Zdravie na prvom mieste
Zdravie patrí na prvú priečku, a preto Slováci na Vianoce nezanedbávajú ani to. K prvému zvyku neodmysliteľne patrí cesnak. Cesnak je položený na stole alebo sa jedáva s medom či si oblátkou.
Pre niektorých je aj rozrezávanie jablka na polovicu tradíciou, ktorá sa spája so zdravím. Ak je po rozkrojení v strede jablka hviezda, pre rodinu to znamená zdravie a šťastie po celý rok. Tvar kríža v strede jablka však mohol znamenať chorobu alebo smrť v rodine.
Od stola ani na krok
Keď sa celá rodina usadí k štedrovečernému stolu, nasleduje tradičné jedlo, ktoré je prispôsobené každému kútu Slovenska. Dôležitým pravidlom je neodbiehať od stola. Jedlo musí byť na stole vždy pripravené, inak vás môže postretnúť nešťastie.
A mnoho ďalších…
Slovensko má naozaj množstvo tradícií. Medzi ďalšie patrí napríklad hádzanie topánky za hlavu. Dievča, ktoré hodí topánku tak, že sa špička otočí k dverám, sa vraj do roka vydá.
Na stôl sa tiež zvykne dávať tanier navyše. Tento tanier patrí väčšinou zosnulému členovi rodiny.
Medzi zvyky, ktoré spravidla robili dievčatá, patrí aj počúvanie odkiaľ zabreše pes. Podľa toho, z ktorej strany pes zabrechal, malo mať dievča ženícha.
(VT)
Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Letné prázdniny sa končia a nový školský rok so sebou prináša nielen radosti, ale aj každodenné povinnosti. Ranné zhony, organizácia krúžkov, domáce úlohy, pracovné záväzky a starostlivosť o domácnosť sú opäť súčasťou dňa, pričom bremeno organizácie často nesú najmä ženy.
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.