Rusíni oslavujú Pravoslávne Vianoce na Troch kráľov
Zatiaľ čo väčšina Slovákov má už sviatky za sebou, pre rusínsku komunitu na Slovensku sa najväčšie oslavy ešte len začínajú. Rusíni, ktorí dodržiavajú starý Juliánsky kalendár, slávia Vianoce 6. januára, na Troch kráľov. Tento deň, známy ako Roždestvo Christovoj, alebo Kristovo narodenie, je plný tradícií a symboliky, ktoré pretrvávajú generácie.
Na štedrovečernom stole u Rusínov nájdete 7 až 9 jedál, no tie sa odlišujú od jedál typických pre západné Slovensko. Namiesto oblátky, majú domáci chlieb s cesnakom a medom. Medzi tradičné jedlá patrí kapusta bez mäsa a smotany, hríbová mačanka (zhustená polievka so šťavou z kapusty), fazuľová polievka so sušenými slivkami či hrachová polievka. Nechýbajú ani pirohy z pohánkovej múky plnené tvarohom, zemiakmi alebo bryndzou. Večeru završujú sladké opekance (bobaľky) s makom. Rusíni sa na Vianoce pripravujú dôsledne. Počas 40-dňového pôstu dodržiavajú jednoduchšiu stravu a na Štedrý večer sú všetky jedlá pripravené vopred, aby gazdiná mohla večeru stráviť s rodinou.
Pravoslávne Vianoce sú plné symboliky. V minulosti sa do kuchyne nanosila slama na znak narodenia Jezuliatka. Dnes stôl obtiahnu reťazou, čo symbolizuje rodinnú súdržnosť. Pred večerou sa zvykne umývať tvár v potoku, čo má podľa tradície zabezpečiť zdravie na celý rok. Domáce zvieratá sa kŕmia ako prvé, aby sa im poďakovalo za úžitok. Tradičné nástroje, ako je múteľ na maslo, majú stále čestné miesto v kuchyni.
Štedrý večer vrcholí polnočnou bohoslužbou, ktorú pravoslávni veriaci navštevujú spoločne. Na druhý deň po domácnostiach chodia koledníci, ktorí prinášajú radostnú zvesť o narodení Isusa Christa (Ježiša Krista). Počas Vianoc sa Rusíni zdravia slovami „Christos raždajetsja!“, na čo sa odpovedá „Slavite jeho!“ Vianočné oslavy u Rusínov trvajú dva dni a vrcholia na tretí deň sviatkom svätého Štefana. Tento deň je venovaný veseliciam, návštevám a spevu.
(FG)
Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.


