Šikovní Košičania zabojujú vo finále svetovej súťaže
Mladí košickí nadšenci robotiky z tímu TalentumSAP skončili v stredoeurópskom finále súťaže FIRST LEGO League (FLL) na piatom mieste, pričom vyhrali prestížnu kategóriu Robot Design. V nemeckom Aachene uspeli v konkurencii 26 tímov zo siedmich krajín a postúpili na Svetový Festival FLL, ktorý sa uskutoční v júni v estónskom Talline.
V medzinárodnej robotickej súťaži košickí žiaci obhajujú druhé miesto na svete z minulého roka. „Som hrdá, že sme sa aj v tomto ročníku stali najlepším slovenským tímom a dokázali sme držať krok s vynikajúcimi nemeckými a švajčiarskymi konštruktérmi LEGO robotov. Veľmi milo nás prekvapilo prvé miesto v kategórii Robot Design a to, že v poslednom behu robota sme dokázali pokoriť slovenský rekord,“ uviedla mentorka TalentumSAP Angelika Haneszová.
[ad][/ad]Okrem zápolenia v kategóriách Robot Game, Robot Design a Team Work je súčasťou FLL aj kategória výskumný projekt (Research Project). Témou aktuálneho ročníka FLL je Hydro Dynamics – voda a všetko s ňou spojené. Cieľom je zlepšenie spôsobu, akým ľudia hľadajú, prevážajú, používajú alebo likvidujú vodu. TalentumSAP v uplynulých dňoch v Aachene dosiahol na druhú priečku v tejto kategórii s projektom na detekciu prasklín v plastových rúrach. Členmi košického tímu sú v aktuálnom ročníku Mária Kuczik, Oszkár Urbán, Maximilián Pándy, Oliver Dávitko, Ján Pavol Luby, Norman Kovács a Matúš Pačuta. Tento rok sa v rámci strednej Európy prihlásilo do súťaže rekordných 982 tímov detí vo veku deväť až 16 rokov. Informoval o tom Slavomír Šikuda z agentúry mediamedia.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.