Skvelý spôsob, ako sa začleniť do života: Znevýhodnení maľovali krásne vajíčka!
Návštevníkom ponúkli vlastnoručne vyrobené vajíčka, korbáče, zajačiky a iné dekorácie. Vystavovatelia ich prezentovali na veľkonočnej výstave. Ručne vyrobené ozdoby si návštevníci mohli zakúpiť za symbolickú cenu.
Podujatie zorganizoval odbor sociálnych vecí a zdravotníctva Košického samosprávneho kraja na svojom úrade. Brány verejnosti otvárajú dvakrát ročne, a to počas Vianoc a veľkonočných sviatkov. Financie z predaných prác sociálne zariadenia použijú aj na nákup ďalšieho materiálu. Svoje nápady verejnosti ponúklo devätnásť zariadení.
Terapiou k životu
Takýmto spôsobom sa snažia v zariadeniach spestriť čas svojich klientov. Pracovní terapeuti im prostredníctvom výroby dekorácií pomáhajú začleniť sa do bežného života. „Pomocou ergoterapie sa snažíme o to, aby všetci klienti žili tak ako bežní ľudia doma. Podstatné je, že každý jeden klient vstane a zapojí sa do tvorby, aj keď len minimálnou časťou,“ vysvetľuje význam pracovnej terapie klientov Zuzana Jusková, vedúca odboru sociálnych vecí a zdravotníctva Úradu KSK.
Na výstave sa predstavili zariadenia z Košického kraja. Svoju prácu predstavili aj seniori z Via Lux, Arcidiecézna charita, Slovenský červený kríž či Domov sociálnych služieb Domko.
Záujem o výrobky
Počas výroby im pomáhajú aj ergoterapeuti, Pri glazovaní veľkonočných vajíčok bola nápomocná aj pani Eva: „Ja som pomáhala pri glazovaní. Chodím sa do práce nabíjať,“ prezradila radosť z práce Eva Taraseková, vystavovateľka zo zariadenia Domko.
Záujem o veľkonočné práce dosvedčila aj plná miestnosť. Šikovnosť klientov ocenili aj návštevníci. Pani Milena Brišiaková si každoročne na výstave nakupuje rôzne dekorácie. Veľkonočné obrazy klientov z minulých rokov má už zavesené vo svojej izbe. „Majú tu pekné veci, a keďže mám vnučku, dnes som sa rozhodla vybrať si pre ňu zajačika a nejaké drobnosti,“ prezradila zákazníčka.
Prácu ľudí z týchto zaradení môže verejnosť spoznať aj v priestoroch Regionálneho informačného bodu na Hlavnej ulici 48, ktoré ich zverenci vyrábajú počas celého roka.
foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.