Slováci najviac dôverujú vedcom, najmenej politickým stranám, parlamentu a vláde
Spomedzi inštitúcií ľudia na Slovensku najviac dôverujú vedcom a vedeckým inštitúciám. Vyplýva to z prieskumu uskutočneného DEKK inštitútom, podľa ktorého dôveruje vedcom 72 percent opýtaných.
Na druhom mieste v dôvere sa podľa prieskumu umiestnili univerzity a vysoké školy s dôverou 70,1 percenta a tretie sú ozbrojené sily, ktorým dôveruje 63,3 percenta opýtaných. Dôveru v miestnu samosprávu deklarovalo podľa prieskumu 61,5 percenta respondentov a v slovenské firmy a podniky 59,4 percenta. V prípade vlády sa dôvera pohybuje na úrovni 30 percent respondentov, za ňou sú sociálne siete (26 percent), parlament (25,8 percenta) a alternatívne médiá (24,9 percenta). Na chvoste dôveryhodnosti sa podľa prieskumu umiestnili politické strany, ktorým dôveruje 21,7 percenta respondentov.
„Merania dlhodobo ukazujú, že na Slovensku má politika vyslovene toxický vplyv na dôveru. Politizácia akejkoľvek inštitúcie automaticky znižuje jej dôveryhodnosť,“ skonštatoval v tejto súvislosti riaditeľ DEKK Inštitútu Pavol Kosnáč. Ako ďalej uviedol, miera dôvery je pre inštitúcie kľúčová. „Ak ľudia nedôverujú inštitúcii, je veľmi náročné presadzovať zmeny či nové zákony,“ doplnil. DEKK Inštitút je výskumný tím zo Slovenska, ktorý zbiera spoločenské dáta s cieľom zvýšenia súdržnosti v spoločnosti.
Zdroj:(SITA,sa)
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Návrat do práce po materskej či rodičovskej dovolenke pre mnohé Slovenky znamená nielen osobnú, ale aj ekonomickú výzvu. Podľa prieskumu 365.bank sa až takmer polovica žien po návrate do zamestnania ocitá na rovnakej platovej úrovni ako pred odchodom na materskú, no tretina zarába menej. Vyšší príjem po návrate uviedlo len 15 % opýtaných.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.

