Slovák kúpil mincu z Kremnice za rekordných 1,1 milióna eur
Na piatkovej aukcii zaznamenala spoločnosť Macho & Chlapovič veľký záujem o takmer 400-ročnú mincu, desaťdukát panovníka Ferdinanda III. Slovák za ňu zaplatil 1 140 000 eur. Ide o svetový rekord pre mincu vyrazenú v Kremnici.
Desaťdukát získal slovenský investor, ktorý svojou ponukou prekonal záujemcov z ostatných krajín. V konečnej fáze medzi sebou súťažili o získanie mince v dražbe Slovák s investorom z Česka. Už pred samotnou aukciou bolo podľa spoločnosti, ktorá aukciu organizovala, jasné, že desaťdukát nebude lacnou položkou. Minca vyrazená v Kremnici v roku 1642 mala vyvolávaciu cenu 200 000 eur.
„Ide o neskororenesančnú ručnú razbu kladivom z ručne rytého razidla. Tento konkrétny kus sme prvýkrát zachytili v aukcii v Amsterdame v máji 1926. Odvtedy migroval európskymi zbierkami až kým nepristál späť na Slovensku,“ vysvetlil spoluzakladateľ aukčnej spoločnosti Elizej Macho.
[ad][/ad]Veľmi vzácne
Násobky dukátov panovníka Ferdinanda III. sú podľa jeho slov veľmi vzácne. Dôkazom toho je fakt, že predaj päť a desaťdukátov daného panovníka doteraz na Slovensku aukčný dom nezaznamenal.
„Desaťročia či storočia však mohli tieto mince ležať v lokálnych šľachtických zbierkach pred rozpadom Rakúsko-Uhorskej monarchie v roku 1918 a následne odišli spolu s ich majiteľmi skôr, ako boli zaznamenané,“ uzavrela spoločnosť.
(TASR)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Kyticu ruží na Medzinárodný deň žien čoraz častejšie nahrádzajú originálnejšie darčeky. Darujte tentokrát žene, na ktorej vám záleží, darček, ktorý jej spríjemní deň. Vytvorte niečo, čo si skutočne zapamätá – nezabudnuteľný prezent.
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.


