Slovák kúpil mincu z Kremnice za rekordných 1,1 milióna eur
Na piatkovej aukcii zaznamenala spoločnosť Macho & Chlapovič veľký záujem o takmer 400-ročnú mincu, desaťdukát panovníka Ferdinanda III. Slovák za ňu zaplatil 1 140 000 eur. Ide o svetový rekord pre mincu vyrazenú v Kremnici.
Desaťdukát získal slovenský investor, ktorý svojou ponukou prekonal záujemcov z ostatných krajín. V konečnej fáze medzi sebou súťažili o získanie mince v dražbe Slovák s investorom z Česka. Už pred samotnou aukciou bolo podľa spoločnosti, ktorá aukciu organizovala, jasné, že desaťdukát nebude lacnou položkou. Minca vyrazená v Kremnici v roku 1642 mala vyvolávaciu cenu 200 000 eur.
„Ide o neskororenesančnú ručnú razbu kladivom z ručne rytého razidla. Tento konkrétny kus sme prvýkrát zachytili v aukcii v Amsterdame v máji 1926. Odvtedy migroval európskymi zbierkami až kým nepristál späť na Slovensku,“ vysvetlil spoluzakladateľ aukčnej spoločnosti Elizej Macho.
[ad][/ad]Veľmi vzácne
Násobky dukátov panovníka Ferdinanda III. sú podľa jeho slov veľmi vzácne. Dôkazom toho je fakt, že predaj päť a desaťdukátov daného panovníka doteraz na Slovensku aukčný dom nezaznamenal.
„Desaťročia či storočia však mohli tieto mince ležať v lokálnych šľachtických zbierkach pred rozpadom Rakúsko-Uhorskej monarchie v roku 1918 a následne odišli spolu s ich majiteľmi skôr, ako boli zaznamenané,“ uzavrela spoločnosť.
(TASR)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.