Slovákov v USA pribúda. Krajania si viac vážia kultúru a zvyky
V Spojených štátoch amerických enormne rastie slovenská populácia.
Ako uviedla Ingrid Sivčová, ktorá v New Yorku učila deti Slovákov a neskôr sa stala koordinátorkou vzdelávacích centier po celej krajine, život Slovákov v USA je veľmi pestrý.
„Slovenská komunita tam funguje vynikajúco, začlenila som sa ihneď. Sú tam obrovské komunitné centrá, každoročne je v štáte New Jersey veľký festival krajanov, chodí tam 3 000 až 4 000 Slovákov. Tak ako sa pristupuje ku slovenskej kultúre v Amerike, k zvykom, toto sa ani na Slovensku nerobí, sme na to veľmi naviazaní a viac si to vážime,“ približuje život krajanov.
[ad][/ad]Rozdiel je najmä v službách
Záujem o slovenské aktivity sa podľa Sivčovej zvyšuje. „Slovenské rodiny majú aj tri, štyri deti, je tu enormný nárast slovenskej populácie. Ale problémom je, že sa rozmiestňujú, lebo v New Yorku je ťažké vychovávať dieťa. Idú preto do vzdialenejších oblastí a našou prioritou je, aj tam zakladať slovenské centrá,“ dodáva. Sivčová je v Spojených štátoch amerických od roku 1997, keď vyhrala v lotérii zelenú kartu. Cudzinec podľa nej vďaka zelenej karte získava v Amerike mnoho privilégií.
Ako ďalej hovorí, rozdiel medzi Slovenskom a Spojenými štátmi je najmä v službách. „Človek si za tých dvadsať rokov zvykne na určitý štandard. Na Slovensku ešte vždy chýba úsmev a ústretovosť. Ľudský prístup v službách je tam na lepšej úrovni. Aj keď sa vraví, že možno je to ten falošný americký úsmev, ale aj ten človeku urobí deň,“ myslí si Sivčová. Dodáva však, že najmä pre rodinné väzby sa plánuje raz vrátiť na Slovensko.
[ad2][/ad2](TASR, ROČ)
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.