Slovenskí vedci vyvinuli najľahší supravodivý kábel na svete
Vedcom zo Slovenskej akadémie vied (SAV) sa podarilo vyvinúť najľahší supravodivý kábel na svete. Vynález môže podľa nich znamenať prelom vo vývoji ľahkých generátorov pre veterné turbíny v pobrežných vodách morí. Nový materiál by sa mohol v budúcnosti využívať tiež na ochranu kozmonautov pred žiarením.
Nový typ ultraľahkého supravodivého drôtu má plášť vyrobený zo špeciálneho kompozitného hliníka.
„Spĺňa náročné a protichodné požiadavky, keďže technologicky po prvý raz umožňuje výrobu ultraľahkých tenkých supravodičových drôtov s jadrom z boridu horečnatého, a zároveň poskytuje vhodné mechanické, elektrické a tepelné vlastnosti potrebné pri prevádzke supravodivého drôtu,“ uviedol Martin Balog z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV. Výhodou majú byť tiež nízke výrobné náklady. Nový typ drôtov už vyskúšali na vinutie cievok elektrických strojov a otestovali pri nízkych teplotách.
Požiadali o uznanie patentu
Supravodič je materiál, ktorý pri nízkych teplotách vykazuje nulový elektrický odpor. Skladá sa z jadra obaleného kovovým plášťom. Medzi nimi je tenká kovová medzivrstva, ktorá zabraňuje reakcii materiálov a tepelnému spracovaniu drôtov.
Nový materiál slovenských vedcov, špeciálny kompozitný hliník, umožní znížiť hmotnosť rotačných a pohybujúcich sa častí v supravodičových a kryogénnych aplikáciách. Objav má už vlastnú ochrannú známku, vedci požiadali o uznanie patentu a snažia sa produkt uplatniť aj na komerčnom trhu.
[ad][/ad]Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.