Sobranecké kúpele ovládnu šikovní furmani a statné kone
Areál lesoparku niekdajších Sobraneckých kúpeľov v nedeľu (19. 8.) zaplnia šikovní furmani, ich statné kone a fanúšikovia tohto remesla. Aj v tomto roku si zmerajú sily v rôznych disciplínach.
Ako informoval Viktor Wurm z organizácie Košice Región Turizmus, furmanské preteky približujú návštevníkom krásu a výnimočnosť furmanského remesla, ktoré bolo kedysi neodmysliteľnou súčasťou práce v lese a vôbec presunu ťažkých bremien. „Dnes už, samozrejme, kone a furmanov nahrádza technika, ale napriek tomu ešte stále existujú vyznávači a milovníci tohto remesla. Furmani spolu so svojimi štvornohými tátošmi budú súťažiť v troch disciplínach. Prvou je furmanský slalom, potom práca s drevom a napokon silová súťaž,“ priblížil.
Pripravená je aj súťaž krásy, o víťazoch ktorej v hlasovaní rozhodnú diváci. „Súťažný rozmer bude mať aj kuchárske zápolenie o najlepší furmanský guláš, o ktorom rozhodne odborná porota,“ povedal Wurm s tým, že mimosúťažne budú môcť návštevníci tiež ochutnať špeciality zahraničných kuchárskych tímov z Poľska a Ukrajiny. „Veľkým lákadlom bude určite kuchárska šou Varenie naživo v podaní Košického klubu kuchárov a cukrárov,“ spomenul.
[ad][/ad]Folklór a Marián Čekovský
Súčasťou programu je aj vystúpenie folklórnych súborov a Mariána Čekovského. V remeselníckej uličke si návštevníci budú môcť vyskúšať prácu v keramickej dielni, kováčskej vyhni, naučiť sa môžu aj to, ako sa plieska bičom. Pre deti je pripravená lesná pedagogika. Na štyroch stanovištiach budú plniť úlohy, objavovať a spoznávať prírodu navôkol.
Turistom, ktorí navštívia Furmanské preteky, krajská organizácia odporúča aj výlet do okolia. „Zaujímavé miesta sú Morské oko, drevené kostoly v Ruskej Bystrej alebo Inovciach. Určite odporúčame návštevu tyrkysového jazierka v Beňatinskom lome,“ vymenoval Wurm.
Niektoré z týchto miest sú podľa jeho slov tiež súčasťou celodenného autobusového výletu, ktorý organizácia usporadúva. Navyše, autobusový výlet za zaujímavosťami tohto kraja pripravili pre návštevníkov aj organizátori Furmanských pretekov. Popoludní si tak priamo zo Sobraneckých kúpeľov môžu z podujatia odskočiť spoznávať krásy tohto regiónu.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.