Sobranecké kúpele ovládnu šikovní furmani a statné kone
Areál lesoparku niekdajších Sobraneckých kúpeľov v nedeľu (19. 8.) zaplnia šikovní furmani, ich statné kone a fanúšikovia tohto remesla. Aj v tomto roku si zmerajú sily v rôznych disciplínach.
Ako informoval Viktor Wurm z organizácie Košice Región Turizmus, furmanské preteky približujú návštevníkom krásu a výnimočnosť furmanského remesla, ktoré bolo kedysi neodmysliteľnou súčasťou práce v lese a vôbec presunu ťažkých bremien. „Dnes už, samozrejme, kone a furmanov nahrádza technika, ale napriek tomu ešte stále existujú vyznávači a milovníci tohto remesla. Furmani spolu so svojimi štvornohými tátošmi budú súťažiť v troch disciplínach. Prvou je furmanský slalom, potom práca s drevom a napokon silová súťaž,“ priblížil.
Pripravená je aj súťaž krásy, o víťazoch ktorej v hlasovaní rozhodnú diváci. „Súťažný rozmer bude mať aj kuchárske zápolenie o najlepší furmanský guláš, o ktorom rozhodne odborná porota,“ povedal Wurm s tým, že mimosúťažne budú môcť návštevníci tiež ochutnať špeciality zahraničných kuchárskych tímov z Poľska a Ukrajiny. „Veľkým lákadlom bude určite kuchárska šou Varenie naživo v podaní Košického klubu kuchárov a cukrárov,“ spomenul.
[ad][/ad]Folklór a Marián Čekovský
Súčasťou programu je aj vystúpenie folklórnych súborov a Mariána Čekovského. V remeselníckej uličke si návštevníci budú môcť vyskúšať prácu v keramickej dielni, kováčskej vyhni, naučiť sa môžu aj to, ako sa plieska bičom. Pre deti je pripravená lesná pedagogika. Na štyroch stanovištiach budú plniť úlohy, objavovať a spoznávať prírodu navôkol.
Turistom, ktorí navštívia Furmanské preteky, krajská organizácia odporúča aj výlet do okolia. „Zaujímavé miesta sú Morské oko, drevené kostoly v Ruskej Bystrej alebo Inovciach. Určite odporúčame návštevu tyrkysového jazierka v Beňatinskom lome,“ vymenoval Wurm.
Niektoré z týchto miest sú podľa jeho slov tiež súčasťou celodenného autobusového výletu, ktorý organizácia usporadúva. Navyše, autobusový výlet za zaujímavosťami tohto kraja pripravili pre návštevníkov aj organizátori Furmanských pretekov. Popoludní si tak priamo zo Sobraneckých kúpeľov môžu z podujatia odskočiť spoznávať krásy tohto regiónu.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?